В Пазарджик термометрите са отчели 40,8 градуса. В Карнобат бяха измерени 39,5 градуса, съобщи БНР. 40,5° е максималната температура днес във Велико Търново. Това е рекордна температура за града, тъй като максималната стойноста на днешния ден във Велико Търново е измерена през 1987 година, когато термометрите са показвали 39,7 градуса по Целзий.
Температурата на въздуха на сянка в Русе след обяд достигна до 40, 2 градуса, като към 18 часа спадна до 37, 3 градуса. Това не е рекорд, тъй като през 2000 година на този ден са измерени 42, 7 градуса. Температурата следобед в Севлиево беше 39,6 градуса. 39 градуса е максималната температура, измерена днес в Сливен. В Ямбол температурата днес също достигна 39 градуса. 38,5 градуса достигна максималната температурата в Шумен днес.
До 16,30 часа днес на телефон 150 са получени около 120 повиквания, съобщи за БТА д-р Ровелов, дежурен лекар в Центъра за спешна медицинска помощ. 24-ма души са били приети в болница с обострени заболявания. Като цяло натоварването е в рамките на обичайното, коментира д-р Ровалов. Според него причина за това е, че повечето хора са се съобразили с препоръките на лекарите във връзка с горещините.
Горещините обхванаха и другите страни от Балканите. Жегата в Албания взе първата си жертва, предаде МИА. Починалият от горещините е възрастен мъж, когото случайни минувачи намерили паднал недалеч от автомагистралата Дуръс-Тирана. Лекарите са констатирали, че смъртта е настъпила вследствие на сърдечен удар заради високите температури.
Гореща вълна е обхванала и други райони на Балканите днес, а в някои части на Гърция живакът показва над 40 градуса Целзий, съобщи АНА-МПА. В областта Атика, където днес е най-горещо, температурата на въздуха достига 42 градуса. Над 40 градуса показват и термометрите в гръцка Македония и на полуостров Пелопонес.
Температури от 42 градуса бяха измерени днес в град Демир Капия в Южна Македония, съобщи агенция МИА.
Западната част на Турция също е под влиянието на жегите, а метеоролозите прогнозираха, че днешният ден ще бъде най-горещият от това лято досега. Най-горещо в страната е по егейското крайбрежие, където в Айдън и Денизли температурата достига 43 градуса. Същевременно източната част на Турция е обхваната от валежи. Метеоролозите предупредиха, че дъждовете ще продължат до края на деня.
Националната администрация по метеорология в Румъния съобщи, че температурите в южната и източната част на страната ще бъдат над 37 градуса днес следобед, като на места ще достигнат 39-40 градуса, предаде румънската телевизия Реалитатя.