Говорителката на Нюман Марни Томлянович съобщи, че актьорът е починал вчера след продължителна битка с рака. Тя не разкри подробности, предаде БТА.
Пол Нюман е започнал да играе в театъра и телевизията през 50-те години и се превръща в една от най-постоянните и популярни филмови звезди. Номиниран е десет пъти за "Оскар". През 1987 г. печели Оскар за най-добра главна мъжка роля в "Цвета на парите". Носител е и на два почетни "Оскара". Нюман е печелил и наградата на фестивала в Кан за най-добър актьор в "Дългото, горещо лято" (1958 г.) Играл е главни роли в около 60 филма, сред които "Котка на горещ ламаринен покрив", "Бъч Касиди и Сънданс Кид", "Ужилването", "Играчът на билярд", "Непокорният Люк", "Присъдата" и "Хъд".
Нюман е работил с някои от най-големите режисьори от последните 50 години - от Алфред Хичкок и Джон Хюстън до Робърт Олтман, Мартин Скорсезе и братя Коен. Заедно с него са играли звезди като Елизабет Тейлър, Лорън Бакол, Том Круз, Том Ханкс и най-вече Робърт Редфорд (в "Бъч Касиди и Сънданс Кид" и "Ужилването"). Понякога е играл и заедно със съпругата си Джоан Удуърд, която също е носителка на "Оскар" - за главна женска роля в "Трите лица на Ева". Техният брак, сключен през 1958 г., е един от най-дълготрайните в Холивуд.