Мярката е взета като обезпечение на бъдещ иск на църквата за връщането на владението върху имота, след като тя прекрати договора за стопанисване, подписан със САБ през 1982 година. В искането на владиката са били цитирани намерения на архитектите да преместят музея си от Велико Търново в комплекса край кв. Горно Воден.
На Пловдивската митрополия е определен едномесечен срок за предявяване на бъдещия иск за връщане на недвижимия имот. Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив.
Архитектите отказаха да освободят “Св.св. Кирик и Юлита” и оспориха основните мотиви за прекратяването – неизпълнени ангажименти за възстановяване на църквата и използване на комплекса за развлекателен център вместо като духовно средище.
В момента имотът е запечатан, а лепенки на заключените врати съобщават, че там тече инвентаризация и реконструкция на църквата. Това наложи службата по подстригването на бъдещата игуменка на манастира вчера да бъде извършена на открито пред обителта (Виж линка).