Симптомите не са от вчера, но вече говорят за опасен изход. Симптом е, че президентът Първанов окуражи мафията, като застана зад нейния защитник Румен Петков, посочи Костов. Според него хората имат свещеното право да излязат на улицата и да се борят срещу управляващата ги мафия. ДСБ ще е с хората, ако тръгнат в тази посока, отбеляза Иван Костов.
"С управлението си докарахте народа дотам да се страхува от държавата". С тези думи се обърна към управляващите председателят на парламентарната група (ПГ) на ОДС Йордан Бакалов. Той заяви, че е изумен от твърдението на президента Георги Първанов, изказано при посещението му в Полша, че България е оазис на сигурността, след като за 18 часа са станали две убийства.
Очевидно опозицията - тези, които предизвикаха скандала и тези, които създадоха настоящото положение в МВР, има интерес статуквото да се запази, да няма реформа, да се затвори темата МВР. Това каза секретарят на ПГ на Коалиция за България Мая Манолова от парламентарната трибуна. По думите й бившите генерали, сега партийни функционери, имат своето влияние в МВР, имат своите информатори, получават редовно поща с класифицирана информация, имат своите механизми да използват МВР и това ги устройва, даже се хвалят с това.
Касим Дал (ДПС) също подчерта, че темата за кардиналните реформи в МВР трябва да е акцентът на дискусията по вота на недоверие към Министерския съвет. Въпреки ясните сигнали, които страната ни получаваше и продължава да получава от ЕК, системата на министерството остана затворена за себе си. От името на ДПС той изрази недоволство от политиката на министерството за недопускане до кадрови назначения на представители от други етнически групи. Реформирането на закона за използването на специални разузнавателни средства е от първостепенно значение, посочи депутатът. Това ще свие "черния пазар" на информация, който съществува в момента, ще повиши качеството на информацията, която се представя пред съда, и ще върне доверието на гражданите, че не живеем в света на Джордж Оруел, каза Касим Дал.
Свидетели сме на тотален срив на правоохранителната функция на държавата и институциите, а това означава само едно - безправие. Това каза Пламен Панайотов от името на ПГ на "Българска нова демокрация" (БНД). Склонен съм да мисля, че не може да се прави операция "чисти ръце", когато едната е заета да се здрависва с престъпниците, а другата събира полагаемия дял от тяхната незаконна дейност", коментира Панайотов. По думите му ако не бъдат предприети мерки, остава само възможността за операция "чисти крака", като БСП си отиде от управлението.
Според съпредседателя на ПГ на БНС Стефан Софиянски, реформата в МВР безспорно се очаква в обществото, но истински болният проблем е обикновеният живот на хората в България.
МВР е разтърсено не от скандал, а от дълбока криза, която застрашава стабилността на самата държава. Това заяви председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. Вместо да работи за националните интереси и за защита на гражданите, МВР се превърна в терен на междуличностни конфликти, посочи Моллов. Той обаче заяви, че НДСВ не е съгласно със силно хиперболизирания вот на недоверие към целия кабинет "Станишев". Защо да гласуваме, че цялото правителство е обвързано с организираната престъпност - например Гергана Грънчарова, Миглена Тачева, Стефан Данаилов. Защо заради няколко бълхи да горим юргана? По-добре да дезинфекцираме, подчерта Моллов, цитиран от БГНЕС. Настояваме за ежемесечен личен доклад на министъра пред парламентарната комисия за хода на реформите в МВР, посочи още председателят на ПГ на НДСВ. Моллов завърши изказването си с анекдот от кулоарите на парламента. Попитали вътрешния министър Румен Петков: "Трябва ли да си подадете оставката?", а той казал: "Не ми хареса въпросът". А можеше да стане така, че отговорът да се хареса на всички, каза Моллов. Така председателят на ПГ на НДСВ призова министъра на вътрешните работи Румен Петков да си отиде, за да остане правителството. По-късно в кулоарите на парламента жълти депутати коментираха, че в петък НДСВ отново ще каже на министър Румен Петков да подаде оставка с начина на гласуване - някои от жълтите депутати щели да пуснат бюлетина въздържал се, а други направо щели да бламират правителството - тоест за първи път третата партия в коалицията няма да каже единно - "За" кабинета Станишев, предаде бТВ.
Междувременно ПГ на ОДС напусна пленарната зала заради това, че декларацията на групата за нарушенията в митниците беше включена в общото им време за дебата по вота на недоверие.
Гласуването на петия вот на недоверие към правителството, поискан заради "обвързаност с организираната престъпност", ще бъде в петък от 15.30 часа, тъй като дебатите по искания вот приключиха в 15.30 часа в четвъртък. Според парламентарния правилник между дебатите и гласуването трябва да са минали 24 часа.
Вижте как депутатите обсъдиха вота на недоверие към кабинета