В сериозно противоречие по горещата тема с продажбата на ЧЕЗ-България влязоха премиерите на нашата страна и Чехия. Вчера Бойко Борисов коментира с възмущение пред журналисти информацията, която получил от Прага за сделката, но днес Андрей Бабиш обяви… че не е предоставял на българския си колега никакви документи.

„Премиерът (Борисов – б.р.) ме информира, че той има проблем с компанията (относително неизвестната българска „Инерком”, която купи дружеството) и със сделката и аз му обясниха как е станала тя от чешка страна. Не харесвахме особено предложението за покупка, но Министерството на финансите ни увери на няколко пъти, че компанията е прозрачна, парите са прозрачни и Надзорният съвет е одобрил сделката”, заяви Бабиш, цитиран от държавната информационна агенция.

Той изрично допълни, че е отказал да предостави документи на българската страна. В същото време обаче правителствената пресслужба твърди, че информация от Бабиш е стигнала до нашата страна и даже е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.

Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми изпрати сега – в момента, в който го получих дойдох да го засекретим и да го кажем на хората, защото има и банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми”, заяви вчера в парламента Бойко Борисов. Той даже заподозря сценарий за сваляне на правителството около продажбата на ЧЕЗ.

Енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка заради познанството си със собственика на „Интерком” Гинка Върбакова. Последната твърди, че финансира сделката с помощта на банка с висок кредитен рейтинг, но не дава повече подробности. В чешкия в. „Лидове Новини” (собственост на Андрей Бабиш – б.р.) обаче се появиха информации, че част от средствата идват от офшорки, а заем на ЧЕЗ-България към ЕБВР ще се рефинансира от държавната Българска банка за развитие, която на няколко пъти заяви официално, че няма общо със сделката.