Страните от ООН, с изключение на САЩ, поставят днес началото на преговори за подписване през декември в Мароко на Световен пакт за миграциите, който ще бъде необвързващ в юридически план, предаде Франс прес.
Шест кръга на преговори ще се проведат до юли - по един на месец. Целта е да се стигне до споразумение, което след това официално ще бъде подписано на среща на върха в Мароко на 10 и 11 декември, казват дипломати. Целта на инициативата е да се засили сътрудничеството в областта на международните миграции във всички нейни измерения, се казва в проекта на споразумението.
Проектът на споразумение, който напомня Парижкото споразумение за климата, запазва "суверенитета на държавите", като признава същевременно, че "нито една страна не може сама да се изправи срещу миграционния феномен".
"От съществено значение е международната миграция да ни обединява, вместо да ни разделя", се подчертава в проекта на документа.
САЩ, които имат обтегнати отношения с Мексико по миграционния въпрос, обявиха в края на 2017 г., че се оттеглят от изготвянето на договора заради разпоредби в него, които противоречат на новата имиграционна политика на президента Доналд Тръмп. Унгария известно време беше изкушена да последва примера на САЩ, но после се отказа, казват дипломатически източници.
В проекта на договора се говори за "взаимно разбирателство" по
миграционния феномен и за необходимостта той да поражда "споделени отговорности" и "единство на гледните точки".
В документа има 22 конкретни мерки, като събиране на данни за мигрантите, предоставяне на документи за самоличност на мигрантите, които нямат такива, осигуряване на специални грижи на жените и децата, предоставяне на достъп до социални услуги на мигрантите, както и мерки възпрепятстващи дискриминацията.