За много шофьори това е най-лошото нещо, което може да им се случи на пътя и германските радиостанции информират за 1800 такива случаи по магистралите годишно. Изследвания на трафика сочат, че повечето хора, които шофират в насрещното движение, го правят несъзнателно поради стрес, дезориентация или лоша видимост, съобщи Бе Ем Ве.
Оказва се обаче, че една трета от всички “шофьори призраци“ са под влияние на алкохол и оставят на останалите водачи твърде малко време, за да реагират. Въз основа на тези данни изследователите от Бе Ем Ве са обединили няколко помощни системи, с които да бъдат избегнати често фаталните челни удари, причинени от опасните шофьори. В случай че водачът навлезе в насрещното движение, той ще бъде предупреден със звуков сигнал. Системата ще засича и отсрещните “шофьори призраци“, като ще и предупреждава останалите участници в движението чрез връзка между отделните коли.
Навигационната система засича местоположението, скоростта и посоката на “призрака“ и предава информацията на дисплей пред водача на автомобила. Звуковите и зрителните сигнали се предават от наближаващия “шофьор призрак“ към колата, която води колоната. Печелят се ценните минути, в които никой все още не е видял наближаващата опасност, посочва Бе Ем Ве.