Лидерът на НДСВ се срещнал в Мадрид с известната журналистка Олга Руис. Интервюто с него бе публикувано в сайта на НДСВ (вж. линка долу).
"В България се говори за „стила Симеон”, когато се призовава към диалог, толерантност, към снижаване на острия тон в непрекъсната конфронтация между леви и десни, към избягване на острите полемики и най-вече на обидните квалификации", пише авторката на материала. Тя припомня, че след коалирането с БСП атаките на десницата към Симеон, който не е дошъл „със сабя в ръка”, придобиват по-остра форма. Той бил заклеймен като „прокомунист”.
„Да се опитвам да уреждам сметки с две поколения закъснение, освен че е фатална грешка, би било напълно необосновано, защото хората не са познавали друга система. Имало ли е виновни? Има институции, чиято задача е да го установят”, казва Сакскобургготски. В интервюто той описва трудностите по време на своето управление, визирайки жертвите, направени след приемането ни в ЕС, влизането ни в НАТО и драстичното съкращение на числеността на армията, връщането на телата на загиналите в Ирак български войници и др., съобщава Дарик.
Запитан каква е била причината за убедителната изборна победа на неговата партия през 2001 г., той отговаря: "Надеждата, за която съм благодарен на хората, но и на която е двойно по-трудно да се отговори. Това е и причината програмата ни да се превърне в мит”. "Хората сметнаха, заявява още той, че всичко ще се промени, само защото Симеон си е дошъл. Много от тях може би са се разочаровали. През 2005-та спечелихме половината от гласовете от 2001-ва, защото за 4 години ме бяха превърнали в „злият премиер", добавя той.
Коментирайки решението на Конституционния съд за връщане на имотите на семейството му, лидерът на НДСВ казва: "През 1995 г., когато започна реституцията, многократно отлагах въпроса, защото страната имаше други приоритети, докато през 1998 г. главният прокурор предяви пред правителството иск за собствеността на българския гражданин Симеон. 50 години живях много добре и без тях. Никога не съм си мислел за връщането на тези имоти”.