Това заяви изп. директор на холдинга Христо Лачев, предаде Дарик. Лачев предлага от 2008 г. до три години акцизът да се вдига с по 11 евро, така че през 2010 г. България да достигне минималните акцизни ставки на Европейския съюз - 64 евро за 1000 къса. В момента акцизът у нас е около 31 евро. Според графика, приет от Брюксел, минималната за ЕС акцизна ставка за цигарите трябва да влезе в сила у нас от 2010 година.
През лятото правителството обяви, че от следващата година ще въведе половината от оставащия налог. Според ръководството на Булгартабак обаче с повишаването на акциза ще се свие официалният пазар на цигари.
Прогнозата на изпълнителния директор на дружеството Христо Лачев е, че с въвеждането дори на една трета от цялата ставка всички цигарени компании, продаващи продукция у нас, ще загубят между 30-40% от дела си.
Тютюневите синдикати към КТ Подкрепа и КНСБ също са за по-плавен преход за достигане на мимимума за акциза според изискванията на ЕС. Шоково поскъпване на цигарите над 4 лева за кутия от догодина няма да напълни хазната, а ще напомпа инфлацията, смятат синдикалистите, цитирани от в. "Труд". На среща в четвъртък на синдикатите и ръководстнвото на "Булгартабак" с министъра на икономиката Петър Димитров са били разгледани три варианта, съобщава вестникът. Първият е всяка от следващите три години акцизът да се вдига с по 11 евро, вторият - през 2008 г. да няма увеличение, а след това то да е с 16.5 евро, третият вариант е цялото увеличение да е пред 2010 г. и тогава кутия Виктори би струвала 4,10 лв.
Имаме разбиране от Министерството на икономиката и енергетиката и финансовото министерство, но разчетите за структурата на акциза все още не са направени, каза още Лачев. През миналата година “Булгартабак” е продал малко над 2 500 тона цигари, а тази година се очаква експортът да бъде около 4 500 тона цигари. "Подобен скок означава връщане на позициите на нашите цигари на традиционни и на нови пазари”, каза Лачев. Забелязва се през последните месеци завишен интерес към скъпите български марки “Виктори” (на “Благоевград БТ”) и Ева (на “София” БТ) от руски клиенти. Холдингът, обаче все още няма изработена стратегия за поведението си на пазара през 2008 година, тъй като развитието на “Булгартабак”, зависи от два фактора: колко ще бъде официалният пазар след увеличението на акциза и евентуалното правителствено решение за приватизацията на дружествата и на холдинга като цяло. И двете са в ръцете на правителството, особено решението за приватизация, посочи Лачев.