Това каза Валентин Никифоров, заместник - председател на КНСБ, който напусна за кратко преговорите в МОН, закрити за журналисти. Никифоров припомни, че стачката се прекратява само когато има подписано стачно споразумение и посочи, че се надява през почивните дни да има поредна среща с участието на министър-председателя Сергей Станишев и двамата министри - на образованието - Даниел Вълчев и на финансите- Пламен Орешарски, предаде "Фокус". "До момента стачката е според законите на страната и е в хармония с европейската социална харта", каза Никифоров. Той бе категоричен, че правата на децата не са нарушени, защото те са били уведомени. Николай Николов, говорител на ЕНСК, уточни, че с това предложение три пъти по 20%, средната брутна работна заплата за един учител ще стане 750 лева, на непедагогическия персонал 412 лв., а на един млад учител - 512 лв. от следващата календарна година. Единният национален стачен комитет (ЕНСК) е изпратил стачното споразумение до структурите си по региони и градове
Обясненията на Никифоров са във връзка с предупреждението на Асоциацията за родителска активност, че ако до понеделник учителската стачка не спре, ще заведат съдебни дела в Страсбург и Хага срещу синдикатите за подбуда към нарушаване правото на децата в България на образование. Това съобщи изпълнителният директор на Асоциацията Вяра Лазарова пред Дарик. Съдебните искове ще бъдат срещу лидерите на трите учителски синдиката - Янка Такева от КНСБ, Крум Крумов от КТ“Подкрепа“ и Аспарух Томов Независимия учителски синдикат.
Учителската стачка не е извън политиката и не е случайно, че се прави по време на избори, заяви в Сливен премиерът Сергей Станишев. Премиерът изрази надежда, че в крайна сметка здравият разум ще надделее, защото ако надделеят така наречените „здрави сили”, което не веднъж се е случвало, цената я плащат всички, родители, учители, деца, всеки един български гражданин.