Тя произнесе клетвата, след което президентът Прокопис Павлопулос подписа указа за назначаването й за министър-председател на служебно правителство. Церемонията беше предавана на живо от телевизия ЕРТ, предаде БТА.

65-годишната Василики Тану ще състави кабинет, който да управлява Гърция до изборите на 20-и септември. Той ще е в състав от 16 министри и ще положи клетва утре.

Очаква се в състава на служебния кабинет поста министър на външните работи да поеме Петрос Моливиатис – бивш министър от правителството на консерваторите,а финансов министър – Георгиос Хулиаракис – ръководител на гръцката група за преговори с кредиторите.

Като висш магистрат Тану стана популярна с острата й съпротива срещу мерките за икономии и определи дори извънредния данък върху недвижимото имущество като грубо нарушение на конституцията, припомня БНР.

Опитите на две партии в Гърция да съставят коалиционно правителство в рамките на проучвателен мандат завършиха без успех. От една страна част от опозиционните партии отказаха дори да участват в консултациите, от друга страна практически е невъзможно да се състави кабинет без включването на СИРИЗА. Управляващата партия отказа сътрудничество както с консерваторите от "Нова демокрация", така и с напусналите СИРИЗА, които сформираха своя партия и днес върнаха мандата.

Междувременно бившият министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис заяви, че няма да вземе участие в „тъжните избори“ насрочени за 20 септември, предаде Enikos, цитиран от "Фокус".

Той добави, че вместо това ще се фокусира върху основаването на ново движение, което да „възстанови демокрацията“ в Европа.

Вместо да имаме национални партии, които се борят на национално ниво, ще имаме европейска мрежа, която ще бъде активна на национално ниво. Това не е нещо, което ще се случи незабавно. Това е нещо, което гори бавно, нещо което ще пуска корени в цяла Европа“, заяви Варуфакис.