Инцидентът е станал късно снощи в района на хижа Алеко, където има множество паднали лавини-снежни дъски.

Сигналът за двамата изчезнали е подаден от техни роднини. В спасителната акция на ПСС участваха 14 спасители с две кучета.

Вижте снимки>>>

В 9.47 ч. е намерен затрупан в лавината единият мъж без признаци на живот. В 11.17 часа е открит мъртъв и другият. По първоначални данни загиналите са на около 30-годишна възраст.

Те са предприели нощно изкачване от хижа Алеко към горната станция на влек Заека. Около полунощ са казали на свои близки, че са на горната станция на влека и до два часа ще се приберат в София.

Пред bTV един от планинските спасители разказа, че младите мъже са си направили снимка и я изпратили на приятели.

След това обаче са попаднали в лавината.

Близки на загиналите са споделили, че те са били опитни планинари и често ходели нощем в планината, за да снимат.

В Централния денонощен пост на ПСС в 4 ч. е получен сигнал, че туристите все още не са се прибрали. Дежурният планински спасител на база "Алеко" е направил оглед на района и е установил, че автомобилът на издирваните е на паркинга.

След падналите обилни валежи от сняг в края на миналата седмица и началото на тази в планините има добра снежна покривка. Метеоролозите обаче предупредиха, че заедно с това се повишава и рискът от лавини.

През февруари 2006 г. лавина падна в местността Резньовете на Витоша и затрупа трима скиори. Тогава загина 20-годишният Александър Александров. От Планинската спасителна служба пък обясниха, че скиорите са карали извън пистите и така са предизвикали снежното бедствие.

За 9 области днес е обявен предупредителен жълт код за ниски температури и мъгла. За други 7 области жълтият код е за студено време. В областите с обявен жълт код ще бъде студено с минимални температури между минус 15°и минус 10°, като очакваните максимални температури също ще бъдат отрицателни.