Двама млади мъже загинаха при лавина на Витоша

Двама души са загинали при паднала лавина на Витоша, съобщиха от Планинската спасителна служба към БЧК. Младите мъже често ходели в планината, за да снимат.

Обратно в новината

Коментари - Двама млади мъже загинаха при лавина на Витоша | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма ли въртолети, Червен кръст? Къде са?

Някой знае ли как се казват

Бог да ги прости загиналите! Въпреки това смятам, че модата да се изкачва Витоша без подготовка, и нощем, е резултат на елементарна неграмотност сред по-новите поколения спортисти. Като тръгвате нагоре за адреналин, помислете, че физическите закони не са като нашите родни писани закони - не може да ги нарушиш, колкото и да се напъваш. Нощно изкачване е опит за самоубийство с груба небрежност.

Sibirski

Сбогом, Сашо! По добре да си отидеш така, отколкото напикан в леглото.

Удивен съм как всяка зима има затрупани от лавина на Витоша или Банско!!! Нима никой не чете новини освен нас? 30 години не знаят опасноста от лавина точно по такива места? Разбирам че трябва едно селфи на диво място, но това селфи много скъпо бе! Цял живот струва това селфи!

а нощта е дадена за почивка! и за любов !

деството свършва, в момента,в който започва"да ти става чурката".ако след този момент ,не се почувсташ поне малко мъж,цял живот си оставаш "мамино дете"на 30 и да ги наричаме деца-е кога ще им "стане чурката"

хазарт....

На 30 годишна възраст били деца. Дебилна измет. Ние на 18г. бяхме мъже, бяхме в армията и пазехме не само себе си а Родината България.

Tъпанар до тъпанара тук,по темата.И само минавам,да ви го кажа,че нема се сетите

Пазел си ти, брато, кенефите. Не ми се фукай с тая казарма, не само ти си минал оттам. Извращения, тормоз. Особено над по-интелигентни момчета. Простакът не прощава. Колко пъти си стрелял ?

пазил си ти ''България" - друг път !! Пазил си бай Тошо и цялото му измекярско котило + всичката диктатура отгоре! Това си пазил тиквуне !!

От снимките, които виждам и мястото, което познавам, имали са голям малшанс. Лавината, която ги е затрупала не е на много голяма площ, но пък козирката там е голяма и сериозна тежка ледена маса ги е затрупала. Практически са нямали шанс да се измъкнат, въпреки малката площ. Но, пък най-вероятно те са предизвикали свличането на лавината. Дали са ходили по козирката или под нея надали някой ще разбере.

Тия особен вид самоубийци трябва да бъдат маркирани и да бъдат изпращани на Източния фронт. Поне да свършат работа като за последно пък и да влязат в историята с нещо смислено.

Наричаш човек, който се е качил в планината самоубиец? По-скоро самоубийци са всички онези олигофрени, които слушат чалга и нямат грам мозък в простите си глави!

Ааа, закъснял си с повече от 70 години. Приблизително от толкова време няма Източен фронт. Къде си спал досега?

Поне са загинали за нещо важно!

Горките деца!

Така, така... Горкичките дечица мамини... Поне дали са били папкали преди това ?

Много е важно да си направиш селфи!

оляхте се с тия селфите. Къде няма да се покатерят да се начекнат за едното селфе?

То май има много загинали докато си правят селфи. Щото гледат да са в екстремни ситуации.

Лека им пръст на момчетата... До коментаторите надолу.. засрамете се бе... 2 деца си отидоха, вие остроумничите....

Прав си! Те сега и на по 30 са си деца..!Никакъв инстинкт за самосъхранение ! Нулева способност за предвиждане и справяне в критични ситуации! Само огромно самочувствие, позьорство, епилации, напомпани анаболни мускули, глезотии и "адреналин"/каквото и да значи тази глупост/.Няма мъже вече! Ами, затова ще ни вкарват талибани...

к8акви деца ,бе мамино детенце,аз на 18 носех калашник на 22 се качихна океански кораб за 7 месеца .на 16 бях, когато за пръв път се качих на бащината лодка 6 метра дълга,при двуметвови вълни ,и то нощно време бяхме за паламуд,на два пъти опитах ме да вдигнем мрежата и пак я пускахме,защото вълните влизаха в лодката.на 29 командвах 65 метров кораб.нае ме 1 "луд "французин.бяхме аз двама моряка,вдама механика,мосю и мадам ,2 камериерки и 5 кучета.преминах босфора и дарданелите,2 от наи натоварените проходи в света.маневрирахме в яхтени пристанища все 1 слон в стъкларски магазин.и ти мислиш ли че съм бил "дете"

Те сега "близките" им, за да не си признаят безразсъдството може да ги изкарат "опитни планинари", само че това не е възможно! Преди малко от ПСС М.Братанов каза, че са били по обувки!!!!! А и кой опитен планинар тръгва в планината посред нощ с кола, градски обувки, без да се обади на хората от хижата, за да снима с телефона си! Пълни глупости! Жалко за погубените млади животи! От самонадеяност и бабаитлък трябва да се пазят хората, трябва да имат страх и респект към планината, особено през зимата!!

Винаги се чудя на хора като теб,които си седят на топло и потриват доволно ръце;така им се пада ,ходили по-обувки,било нощем,били безотговорни.Що не си гледаш ти и останалите като теб работата и да оставите другите да живеят така ,както искат.В крайна сметка и ти не си вечен.

Тъй като всеки съди по себе си - разбирам какво изпитваш ти самият - седиш на топло и потриваш ръце и репликата "така им се пада" е родена от твоя болен мозък. Аз само цитирам нещата, които казват мъжете от ПСС. Защото това са истинските мъже и думите им значат много!!!

Интересно какво снимат нощем в планината. Близките им (след известно време) могат на направят изложба с уникалните кадри. Така по един хубав начин ще почетат паметта им.

Това че си необразован(а) не те оправдава като пишеш тъпотии.Вземи прочети нещо преди да ръсиш глупости.

fall_out

"Браво" за коментара! Така като чета си нямаш никаква идея, нито от снимки, нито от туризъм. Стой си по цял ден пред компа и хейтвай, явно си добър в това

Коч холдинг съдба за цеко минето,майка ти сикаджийска!

Мисля, че публикацията не е точна. Няма как лавината да е била по трасето на бившия "Заек". Там няма условия за лавини. От снимките е по-вероятно да се предположи, че инцидентът е станал в лавинния склон до горното "Лале". Там лавиноопасният участък е известен от много години и ясно обозначен... Съболезнования за "колегите"-планинари, но въпросът е какво са търсели в сърцето на лавина и то посред нощ. Никои снимки не зас лужават да се рискува собствен живот, животът, усилията и разходите на планинските спасители, скръбта на близки и приятели. Търсачеството на силни усещания понякога е доста безотговорно към себе си и към обществото.

Sm3hurk0

Явно става дума за точно този участък, между Заека и Лалето.... А се сещам и за мои истории по тези писти... Откачи ми се ската от края на Романския и тръгна към вододайната зона.... ( тогава нямаше стопери на автоматите.. )

Снимката е точно до Романския...това е над т.нар. последна станция на Заека. Ако може да се нарече станция една ролка...

...какви лалета те гонят, бре? Ти бил ли си на Витоша по Стената? Недей да пишеш глупости! Не виждаш ли, че това е до Романския, малко над междинната станция? Сигурно си карал ски на на Витоша, а само в сънищата си! ;-)

Да поздравят близките цеко минето,че пистите на Алеко не са обработени!Мамичката ви!Спасиха ви банката сикаджиите,но от клетвите кой ще ви спаси бе отрепки?!

От снимките мисля,

да става- станало. Това е. Мир на праха им

Лека им пръст на децата. Любов към природата съчетано с хоби!

тези хора имат ли имена

А СЯ ДЕ... Да си оставиш дом,маса ,мезе и ракийка и посреднощ да се юрнеш на минус 20 да си правиш селфи...като са ти продънили ушите с червени и жълти кодове цяла неделя...

fall_out

Ако са ходили да правят нощна фотография ги разбирам. И аз съм планинар и фотограф любител, но просто малшанс. Винаги трябва да се мисли за рисковете и какво може да последва. Въпреки това по законите на Мърфи, все ще излезе нещо неочаквано. В момента е шумотевица, защото са отишли някъде в планината и това се счита за безразсъдство, но също толкова опасно е и както караш някой да те претрепе. Жалко за момчетата

Ами не знам как ще ви прозвучи....,но са умрели в разцвета на силите си - млади, вероятно красиви и щастливи...Съдбата им е спестила старостта, отчаянието и болестите - преди ПАК да умрат. Бог да ги прости.

Ами прозвуча ми тъпо-то по тая логика дай всичките да се самоубием щото един ден ще станем стари и да няма повече хора

Да, няма да остареят, а питаш ли майките им как ще остаряват?

някой разбра ли какво точно са правели по това време в планината - поствали ли са, тагвали ли си или само са лайквали???

Поствали са и са се тагвали. Едва ли са лайквали.

someone

жалко за младите животи. цялата истерия с тези снимки навсякъде, които някои ежедневно качват във феисбук винаги ми е била непонятна. умния човек по-скоро си крие къде ходи, отколкото всеки да му знае всичко.

По-добре, дори да пропадна, поне веднъж да полетя.

Както се описва в медиите,трагедията е станала на "Стената", някъде под влека "Заека". Това някога беше писта и се обработваше с траковете. След идването на Цеко Минев, Витоша ски и компания, "Стената" неше забравена, пардон, забранена за скиорите, като се спряха всичките влекове по нея: "Заека", "Спас" и "Боби". Трагедията нямаше да се случи, ако "Стената" се обработваше като писта!!!

Когато и да се случи това - винаги е радост тука!?.. особени при пенсионери...

Ами ти какво правиш тук? Или вместо да си вършиш работата се правиш на велик тука, а? Върви там дето няма радост!

Не скачайте с парашут, защото може да не се отвори. Не плувайте, защото може да се удавите. Не карайте колело, защото може да се претрепете. Много юнаци има тук, който претендират за мозъчни клетки. Обаче, не се поглеждат от страни кви мишоци са.

Че то и на жена да се качиш пак е опасно.

Sm3hurk0

И ако умреш когато си се качил върху жена, ще пише в некролога: Умря от щастие ! ... ако си с нормална ориентация.

Другият път ще прочетем за теб, успех!

Качили са се да се тагнат във фейса, а то какво станало.

Моите закони са прости. По Моя каталог - Търсачи на силни усещания!!! Е, някои не могат да ги понесат.

НЕ НАРОД А МЪРША.П.Р.СЛАВЕЙКОВ!!! АБЕ М..ШИ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ТРЯБВА ДА ИЗБЯГВАТЕ РАЙОНИ С ЛАВИНИ.ПОВЕЧЕ НИКАКВИ СПАСИТЕЛИ ТРЯБВА НА ТАКИВА ДА СЕ ВЗЕМАТ ЦЕЛИТЕ ИМ СЕМЕЙСТВА И СЕ ЗАРАВЯТ ПРИ ТЯХ!

Що ли не се гръмнеш?

теб що не са те заровили?

Защо Правителството не е обезопасило Витоша??? ОСТАВКА на мутрата! ;-)

Браво! Зе да дигаш Ай Кюто!

и да търсят слобоумниците с ICQ над 145 тук няма да го намерят. :-

Големи сте разбирачи. Каква козирка, какви пет лева в района на "Заека"? Там като цяло не е лавиноопасен район, изключвайки едно конкретно място от лявата страна на влека, като гледаш нагоре. Случилото се е малшанс, а не резултат на някакъв безумен риск, който да е можело да бъде оценен предварително. Все пак на "Стената" е пълно със ски-писти.

Остави скотовете да умуват. Много информация им даде... Нека се качат да видят за какво иде реч!

Някои поне го могат. Ти като си някакъв мучащ човекоподебен се сърди само и единствено на мама и тате.

Sm3hurk0

Ще има да търсят заека.. в буквален смисъл... Не ги светкай, къде е заека....

Адреналин. И аз съм правил подобни изкачвания...лош късмет! Пичове, почивайте в мир! За задръстените, подсушавайте си хубаво банята когато влизате в нея, случайно да не се лъзнете и претрепете.

И с каска и наколенки!

земи му отпусни края малко, че ще вземеш да се сецнеш

Да им се присъди наградата Дарвин. Напълно заслужено.

Бог да ги прости :(

Поредното доказателство, че планината не прощава на никой за глупастта му!

Трагедия. Кой не е правил глупости.

Трагедия е, ако беше станало през деня по светло, но вечерта, при тези температури, това не е трагедия, а безумие, за което се плаща!

тук денем/нощем и температурата? Пфууууууууууу

И какво му е безумното. Безумно щеше да е, ако беше между двата Резена. Покрай "Заека" обикновено не падат лавини, районът не е лавиноопасен с изключение на едно конкретно място, където се е случвало да има сриване на сняг, което може да се окачестви като много малка лавина.

Aз като планинар НЕ МОГА да бъда толерантен към хора които с действията си застрашават своят и на околните живот! Големите герой,качили се на козирката и се снимат като олгофрени! А отдолу по пистата маса народ...и като се отцепи тази снежна маса...много яко за тубата!!!

Ако аз съм марсианец значи и ти си планинар.....каква козирка,каква писта та и маса народ.....май много тревичка отглеждаш на двора или в мазето е студено и пишеш каквото ти падне....ей,това пенсионерско племе кога ще ни освободи от присъствието си

а бе прав си за всичко ,ама какво общо има ,пенсионерското племе' ?? и не забравяй и ти скоро ще бъдеш от племето

глупаци друга дума няма -20 С в планината нощем лека им пръст /сняг

Тъпак си ти

тъпак но жив

Представете си компанията от близо 30 годишни млади хора, двама от тях решават да палят колата и да отиват на Алеко в делнична вечер в това екстремно време /предния ден пътят беше затворен, още не го бяха изчистили/, най-вероятно да правят снимки-тъпи селфита и да се правят на мъже. Може и вече да са били пийнали! И НИКОЙ ОТ ТАЗИ КОМПАНИЯ НЕ ГИ Е СПРЯЛ да правят тази глупост или поне още един човек да беше отишъл и да седи в колата или в хижата да ги чака. Може би е имало шанс да бъдат спасени веднага след падане на лавината. Чак след 5 часа веселата компания се е сетила, че може би се е случило нещо! Дали тези хора се чувстват виновни???

Още двама от очакваните жертви на зимата и планината , лятото жертвите са на жегата и морето !

Имената на въпросните?

"В 9.47 ч. е намерен затрупан в лавината човек без признаци на живот." С наранявания по тялото ли е бил, или само "без признаци на живот"? Защото никога човек пострадал от измръзване не бива да се отписва като "мъртъв" докато не бъде затоплен до телесна температура. Спасителните екипи от лекари в скандинавските страни като Норвегия го знаят вече това. Има много случаи на охладени изпаднали в клинична смърт жертви, които впоследствие след много часове биват съживени отново. При лавина предполагам че са били с травми и задушени преди да замръзнат.

дя-до

"Защото никога човек пострадал от измръзване не бива да се отписва като "мъртъв" докато не бъде затоплен до телесна температура." Прав си, ама не се е побрал в микровълновата. Аман от дебили!

Помисли сто пъти преди да наречеш някого дебил. Имаше случай преди няколко години с една студентка по медицина от Норвегия. Тя беше повече от два часа прекарала в клинична смърт, практически без сърдечна и мозъчна дейност и я бяха спасили по някакво чудо. Беше паднала в някаква пряспа и потънала в локва полузамръзнала вода. Наскоро имаше конференция на спасителните служби на която тя участваше - беше си жива и здрава. Отначало е била в кома, после парализирана и е минало доста време рехабилитация докато я раздвижат. И каза че далеч не е единствения случай, имало е по-неизвестни случаи в които хора са били замръзнали много часове, практически мъртви, докато накрая лекарски екипи в реанимация са ги спасили и съживили.