Вече са залети части от пътища в русенските села Басарбово и Красен. Под вода са стотици декари обработваеми земи, а водата продължава да се покачва, съобщиха БТА и БНР.

Хората в Басарбово с тревога следят покачването на водното ниво, като то достигна най-високата точка на моста и заля пътя към Иваново.

Вижте снимки>>>

Почти откъснат от света е и Басарбовският манастир. Пътят към него е непроходим, тъй като участък е под вода.

Директорът на общинската дирекция "Управление при кризи" в Русе Спасимир Димитров каза, че в района на селото са залети и рибарниците. Ако дигите им се скъсат, това ще доведе до нова вълна, което може да усложни ситуацията.

Той допълни, че всички хора са били предупредени още вчера, като за десетина къщи има риск от наводнение на приземните им етажи при евентуално ново повишение на нивото на реката.

Заместник-областният управител на Русе Явор Янчев съобщи, че обстановката продължава да бъде усложнена и в община Иваново. Заради заливане на вододайни кладенци в четири села - Иваново, Божичен, Кошов и Червен, водата не е годна за пиене. Питейна вода се доставя с водоноски.

Всички собственици на имоти около реките са предупредени и имат готовност за евакуация, ако това се наложи.

Ново свлачище край Варна
 
Старото свлачище в района на спирка "Кипарис" на пътя между "Златни пясъци" и Кранево се е активизирало и земните маси се движат. Днес експертна комисия от различни специалисти разгледа района и постави предупредителни табели, за да бъдат предотвратени опасни последици за живеещите там.

Вчера свлачище погълна къщи във вилна зона "Фиш-Фиш" край Албена.

Свлачищните процеси в района на спирка "Кипарис" са се активизирали заради обилните дъждове в неделя, на места те са на дълбочина от 4 метра, каза зам.-кметът на община Аксаково инж. Димитринка Димитрова.

По думите й целият свлачищен район обхваща площ от около 600 декара, но в момента има движение в по-малък участък.

В района, където земята отива към морето, има постоянно живеещи хора и затова от община Аксаково поставиха надписи, че има реална опасност от катастрофално проявление на свлачището, което може да доведе до разрушаване или затрупване на сгради.

Димитрова допълни, че ще бъде издадена заповед да бъде спрян токът в опасната зона.

Сега ще бъде изготвен доклад до министерството на регионалното развитие.

Според експертите в него трябва да бъде посочено, че движението на земната маса застрашава и пътя, свързващ Варна с Кранево, Балчик и Албена. По него вече има сериозни пукнатини, макар че бе ремонтиран миналата година.

По груби изчисления за овладяването на цялото свлачище ще бъдат необходими поне 25-30 милиона лева. 

И хеликоптер не откри удавените в Девин

На петия ден от издирването на семейството, пометено от водната стихия в Девин, в акцията освен водолази се включи и хеликоптер. Два пъти беше направен въздушен оглед от коритото на река Девинска и язовир „Цанков камък“.

Телата на съпрузите обаче не бяха открити, съобщи директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Смолян - Красимир Шотаров, цитиран от "Фокус".

Издирването ще продължи и утре.

Червен и оранжев код за реки

От днес, в резултат на очакваното снеготопене, ще се повишат нивата на реките Струма и Места в долните и средни течения, съобщиха от МОСВ.

Остава в сила червен код "Тревога" за река Тунджа при Елхово.

Оранжев код "Риск за тревога"
е в сила за реките Мочурица при Воденичане и река Тунджа при Ямбол.

Жълт код "Предупреждение" е обявен за река Мочурица при Чарда, по поречието на Марица при Пловдив, Първомай, Харманли, Свиленград и река Сазлийка при Гълъбово.

Жълт е кодът и за река Черна при Смолян, Елховска река при Рудозем и Ардино, река Арда при Долно Черковище и Златоград.