На заседание на Върховната Рада Турчинов заяви, че операцията ще се проведе поетапно, отговорно и балансирано.

"Главната цел е защита на хората", допълни и.д. президент на Украйна, цитиран от РИА Новости.

Вижте снимки>>>


Русия има "брутални планове" да дестабилизира не само Донбас, а цяла Южна и Източна Украйна - от Харков до Одеса, заяви Турчинов, цитиран от Франс прес и БТА.

Той предупреди, че "освен руските специални сили, освен терористите, в Донбас има стотици хиляди украинци, измамени от руската пропаганда, и стотици хиляди невинни украинци".

Вече е формиран Първи батальон от създаваната Национална гвардия на Украйна, включващ доброволци от силите за самоотбрана на Майдана. Новата част е изпратена в източните региони на страната.

"Бойците демонстрират висок боен дух и готовност да защитят Украйна", информира във Фейсбук секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий, цитиран от РИА Новости.

Вчера Олександър Турчинов подписа указ за започване на антитерористична операция в източната част на страната. Документът е озаглавен "За неотложни мерки по ликвидирането на терористичната заплаха и запазването на териториалната цялост на Украйна".

Директорът на Центъра за военнополитически изследвания Дмитрий Тимчук обяви, че е бил разработен план за контратерористичната операция.

"При разработването на плана като приоритет е поставена задачата да се избегнат жертвите сред мирното население. Макар че, като се има предвид широкото участие на местното население в акциите на сепаратистите не може да се даде гаранция за това”, посочи Тимчук, цитиран от "Фокус".

Той не изключи в хода на операцията мобилните телефонни връзки в областта да бъдат прекъснати.

Украински депутат: Убити са 10 „руски диверсанти”

Неизвестни нападатели са открили огън срещу издигнат от сепаратистите пропускателен пункт в украинската Донецка област, предаде Униан, позовавайки се на депутатката Леся Оробец.

Има групи от хора, които не са готови да се „присъединят” към Путин и оказват съпротива, включително въоръжена. Най-малко 10 руски диверсанти бяха ликвидирани днес. Три източника потвърдиха случай, при който трима неизвестни лица са пристигнали при един от пропускателните пунктове и са убили всички там. Доброволческо движение по донецки”, написа Оробец в социалната мрежа.

Сергей Лавров: Силова операция може да осуети преговорите

Силова операция в Източна Украйна може да осуети четиристранните преговори по украинската криза, насрочени в Женева на 17 април, заяви пред журналисти в Пекин руският външен министър Сергей Лавров, съобщи РИА Новости.

Той прикани да не се вярва на онези, според които Русия иска да провали срещата за Украйна и нарече женевската среща "небезполезен формат", даващ възможност да се каже на САЩ кого са довели на власт.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Дестабилизира ли Русия ситуацията в Украйна?