След като американският държавен секретар определи дискусиите в Сочи като „откровени“, руското дипломатическо ведомство заяви, че Русия е готова за конструктивно сътрудничество със САЩ, но на равноправна основа.

"Русия е готова за конструктивно взаимодействие със САЩ както в двустранната сфера, така и на световната сцена, където нашите страни носят специална отговорност за глобалната сигурност и стабилност", посочват в министерството, цитирано от ТАСС и БТА.

"Но сътрудничеството е възможно само на честна и равноправна основа, без опити за диктат и принуждаване".

Това е първо посещение в Русия на високопоставен представител на САЩ от началото на украинската криза и същественото охлаждане на отношенията между Москва и Вашингтон, отбелязва Франс прес.

На срещата си с Кери Лавров подчерта, че "сегашната криза в отношенията с Вашингтон не е отговорност на Русия".

"По тази тема бе отбелязано, че продължаването на конфронтацията, с опити да ни се оказва натиск чрез санкциите е път, който води в задънена улица", се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

Външните министри водиха дълъг и откровен разговор по широк кръг от въпроси от общ интерес, уточнява министерството.

Според изявлението, освен Украйна Кери и Лавров са обсъдили сирийския конфликт и водените в Москва в началото на април преговори между режима на Башар Асад и представители на опозицията, както и положението в Йемен.

По въпроса за Украйна двамата външни министри са отбелязали, че няма алтернатива на политическото уреждане на конфликта.

"Особено внимание бе отделено на заплахата от превзелата територии в Сирия, Ирак и Либия терористична групировка "Ислямска държава". Сергей Лавров отново подчерта важността на отказа от двойни стандарти в отношението към терористите", се казва в изявлението на руското външно министерство.

В изявлението не се споменава да е бил обсъждан иранският ядрен въпрос. Окончателно споразумение по ядрената програма на Техеран по график трябва да се постигне до 30 юни, отбелязва Франс прес.