Десетки служители на американските специални служби, по нареждане на правителството на САЩ, помагат на Киев да създаде дееспособна система за опазване на обществения ред и да прекрати насилието в югоизточната част на страната, съобщава германският вестник "Билд", цитиран от Риа Новости и БТА.

Служителите от ФБР консултират правителството по въпросите на "борбата с организираната престъпност".

Група експерти се занимават с разследване на финансови престъпления и издирване на капиталите, изнесени от страната по време на управлението на президента Виктор Янукович, пише "Билд".

Изданието припомня, че шефът на ЦРУ, Джон Бренън, посети Киев миналия месец. След среща с него украинските силови структури взеха решение за започване на спецоперация срещу проруските сепаратисти в югоизточна Украйна.

По-късно говорителката на Държавния департамент, Джен Псаки, заяви, че визитата на Бренън в Киев е представлявала обичайна практика и че шефът на ЦРУ не е оказвал подкрепа на новата власт на Украйна за провеждане на тактическа операция на територията на страната.

Шефът на германското контраразузнаване предупреждава за руски шпионаж

Кризата в Украйна ще направи Германия и други страни от ЕС по-големи мишени за руския шпионаж, предупреди шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, цитиран от ДПА.

"Чуждестранните разузнавателни служби винаги проявяват интерес към актуалното политическо развитие", посочил Маасен в интервю за неделното издание на в. "Тагесшпигел".

"Предвид украинската криза, руските служби ще се интересуват много от външната и икономическата политика в други европейски държави и особено в Германия", заяви той.

Маасен уточни, че особен интерес би представлявало вземането на решения, най-вече по това докъде Германия и Европа са готови да подкрепят Украйна икономически, особено що се отнася до газовите доставки.

На въпроса дали руското разузнаване е станало по-активно в Германия напоследък, Масен отговорил само, че "руснаците винаги са били активни тук".