Цветанов бе извикан в Столичната следствена служба в 10 часа, като разпитът му приключи малко преди 15 ч. Той е бил свързан с досъдебното производство за подкуп в особено големи размери срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров, който бе временно е отстранен от длъжност на 19 април със заповед на вътрешния министър Петя Първанова. 

"Станимир Флоров е достоен българин и служител, с който системата се гордее и ще продължи да се гордее. Той има съществен принос за работата на ГДБОП през последните четири години. Истината трябва да възтържествува", каза бившият вътрешен министър. 

На въпрос дали е знаел за вътрешната разработка на МВР за шефа на антимафиотите, Цветан Цветанов отговори: "Флоров е един достоен човек".

Бившият министър на вътрешните работи обясни, че е подписал декларация да не разгласява данните, които са класифицирана информация и с този мотив ограничи коментарите си пред медиите. 

Странно ми беше, че си припомних всичко, което е свързано с моето детство, от кога и защо познавам Станимир Флоров - всъщност от 1973 г. в блока, където сме живели ние и семейството на Флоров, откога е възникнало приятелството ни като семейство. Оттогава всъщност сме добри семейни приятели”.
 
Цветанов отрече да е знаел за вътрешната разработка от преди 14 години срещу Станимир Флоров, както и отказа да отговаря на по-голямата част от въпросите на журналистите.

Ексминистърът заяви, че прокуратурата в момента се използва в предизборната кампания.

"Аз съм убеден, че политическата класа в България се възползва от предстоящите избори", каза той и не пропусна да спомене името на Сергей Станишев.
 
Според Цветанов, целта на Станишев и цялата опозиция е той да се оттегли като началник на предизборния щаб на ГЕРБ. В типичния си стил бившият вътрешен министър попита риторично: "Кажете логиката да се оттегля?" и допълни, че не той, а самият Станишев трябва да се оттегли.

По случая показания даде и бившият директор на Централната служба за борба с организираната престъпност Кирил Радев, предаде БНТ. Той е бил начело на антимафиотите по времето, когато Флоров е бил оперативен работник в службата. Оттогава е и едната от разработките срещу Флоров, заради които от петък прокуратурата го разследва за подкуп в особено големи размери.

След краткото изявление Цветан Цветанов отиде в Специализираната прокуратура, където е извикан на разпит за незаконното подслушване. Там разпитът започна около 15.30 часа и приключи малко след 18 часа.

"Както аз, така също и Сергей Станишев, и всички, които участват в този скандал ни разпитват като свидетели, така че сме извършили необходимото", каза бившият вътрешен министър на излизане от спецпрокуратурата.

На въпрос дали повдигнати срещу четиримата директори от СДОТО обвинения означават, че е имало нерегламентирани подслушвания, Цветан Цветанов отговори: „Не означава, разбира се” и отказа да коментира повече.
 
По-рано днес Софийската градска прокуратура обвини Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов, че като директори на СДОТО-МВР не са изпълнили задълженията си и са превишили служебното си положение, от което са настъпили тежки последици. С обвинение е и началникът на отдел в службата Радко Димитров.

Снимки след разпитите на Цветанов

КРЪСТОСАН ОГЪН: Виновен или жертва е Цветан Цветанов?