Официалното спиране на сигнала ще се състои на 30 септември от 11.30 часа в сградата на телевизионната кула на бул. „Пейо Яворов“ 2, ет. 7.

Цифровият ефирен сигнал бе пуснат на 1 март. Преходът от аналогова към цифрова телевизия е реализиран в Европа и редица други развити държави. Със спирането на ефирния аналогов сигнал ще бъде предоставена възможност за достъп до повече телевизионни програми и с по-добро качество.

Проблеми при прехода към цифрова телевизия

По последни данни безплатни декодери за цифрова телевизия са взели около 75 хиляди от имащите право на това 210 хиляди души, които са получавали помощи за миналия отоплителен сезон, предаде БНР.

Не е ясно колко точно са хората, които ще бъдат без покритие на цифровия сигнал. Според председателя на КРС Веселин Божков, това ще засегне между 350 000 и 1 000 000 души.

След спирането на аналоговия сигнал, експерти от Министерството на транспорта ще изготвят анализ на териториите, които ще останат без покритие и ще бъдат разработени мерки за решаването на проблема, които ще бъдат предложени в МС.

Ваучерите за безплатни декодери се раздават до 30 октомври, а валидността им е до края на ноември.

От пресконференция преди дни стана ясно, че транспортното министерство тепърва ще анализира въпроса.

Преди дни декодери за цифрова телевизия бяха получили 75 000 от общо 210 000 социално слаби. Месец преди изтичането на крайния срок, ваучери за безплатни устройства са получили около половината от тези хора.

Според публикации в печата от мярката се възползват немалко хора, някои от които продават получените безплатно декодери, тъй като имат сателитна телевизия.

На тел. 0700 123 44 и на сайта cifrovizacia.bg всеки може да се осведоми за покритието в даден район.

Нетдавна депутатът от левицата Мартин Захариев заяви, че рекламата на цифровизацията е най-скъпата, правена някога.