Тази цена обаче не е крайна, уточниха двамата и дадоха примери със строящите се в момента мощности във Финландия и Франция. Там при първоначална базова цена около 3 млрд. евро, крайната за 1500 МWh блокове ще достигне 8,5 млрд. евро. Според Александър Николов със сигурност нов блок в "Козлодуй" ще е с милиард по-евтин от Белене.

Решението за изграждане на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй" бе взето веднага след като правителството реши да прекрати проекта АЕЦ "Белене". Според управляващите "Белене" с два реактора щял да струва над 10 млрд. евро, докато от БСП говорят за цена от 6,4 млрд. евро плюс максимум 1 млрд. лв. за инфраструктура. Два дни след референдума за нова ядрена централа премиерът Бойко Борисов обяви категорично пред американски бизнесмени, че държавата ще строи 7-и реактор в АЕЦ "Козлодуй". Според него голяма част от хората отговорили с "да" гласували именно за този проект.

Темата за нов блок в "Козлодуй" бе коментирана на годишната среща с медиите на ръководството на АЕЦ. Предприетите до момента стъпки по 7-и блок обяви Любен Маринов, директор на дъщерната фирма „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности". Подготвя се технико-икономически анализ от „Уестинг Хаус Електрик Спейн", който трябва да е готов до април. Това ще струва на фирмата под 2 млн. лева.

Изборът на предпочитана площадка ще извърши „Риск инженеринг", чийто доклад трябва да е готов до май. Изборът ще бъде направен между четири площадки на територията на АЕЦ и ще струва още 2,5 млн. лева.
Именно тази фирма, свързана с Богомил Манчев, бе обвинена от лидера на ДСБ Иван Костов, че е източила парите за АЕЦ "Белене" под формата на консултантски услуги.