За спирането на споразумението съобщиха тази сутрин "24 часа" и "Дневник", като се позоваха на източници от правителството. Решението било лично на турския президент Реджеп Ердоган, гласи неофициалната информация.

"Ние още нямаме нищо писмено от страна на Турция, но е факт, че от 200 бежанци, които сме искали да бъдат върнати, за всичките сме получили отказ", коментира малко късно пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Той подчерта, че Турция и досега не е спазвала напълно споразумението и това тревожи правителството, затова ще намерят всички дипломатически възможности да разговарят с Анкара и да разберат дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем.

В същото време депутати заявиха, че в парламента няма потвърждение за прекратяване на споразумението.

Около обяд от турското посолство заявиха пред "Дневник", че споразумението не е прекратено, но не уточниха защо са направени посочените от премиера откази.

Според анализатори връзката е заканата на Ердоган Турция да не предприема бъдещи стъпки в осъществяване на споразумението за реадмисия на мигранти с ЕС, ако не бъде постигнат напредък с визовата либерализация.

Борисов коментира и тезата, че действията на Турция може да имат връзка с отказа на Борисов да приеме предложение на румънския президент България, Румъния, Турция и Украйна да създадат общ боен флот, който да неутрализира Русия. Такава неофициална информация от правителството изтече вчера в "24 часа", който го цитира да казва: "Не ми трябва война в Черно море!".

Премиерът не видя общо между двете теми, но заяви, че ако министри са давали напразни надежди, без да го информират, "ще ги прати на корабите да воюват те".

"Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи – мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати. Да изпратим корабите - военни, а не гранични, като флотилия срещу руските кораби, вече минава границата на това, което мога да допусна. Чакам министър Ненчев и министър Митов да си дойдат, защото много ще ми е неприятно, ако те са поемали ангажимент", добави Борисов.

Според него хората в Европа и света са забравили какво е война и трябва да спомнят какви жертви взима един военен конфликт. Той бе категоричен, че в Бургас или Варна да бъдат дислоцираме военни фрегати и самолетоносачи по време на летния сезон, минава границата.

Освен това, по думите му, България няма как да бъде нападната от страна на Русия.

„Те имат друг тип действия на територията на България и те са преди всичко икономически, но с ракети и танкове съм убеден, че нямат такива идеи. Ние имаме много общо – религията, културата и други”, подчерта премиерът.

По-късно той направи съвместно изявление с президента и министъра на отбраната, в което тримата официално съобщиха, че България няма да участва във "флотилии срещу никого".