С това регионите, които са значително засегнати от болестта, стават 19, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. До края на седмицата се очаква в някои от тях, като София-област и Благоевград, епидемията да бъде отменена.

Няма да се удължава грипната ваканция от 1 февруари в София
, защото вече няма висок процент на заболеваемост от грип сред учениците в столицата, съобщи д-р Илонка Маева - директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РИОКОЗ-София, цитирана от БТА. По думите й РИОКОЗ-София препоръчва на Регионалния инспекторат по образованието в столицата от утре, 1 февруари, да бъдат възобновени учебните занятия в столичните училища.

Учениците в Пловдив ще трябва да се явят на училище утре, за да бъдат преброени, след което ще се вземе окончателно решение, дали да бъде удължена грипната ваканция до края на седмицата или не. Това съобщи късно следобед Дарик.
По-рано Комисията за борба с грип и остри респираторни заболявания в Пловдив взе решение ваканцията на учениците в Пловдив и областта да бъде удължена до 4 февруари.

Министърът на образованието Сергей Игнатов съобщи, че в Стара Загора 35 000 ученици ще са в грипна ваканция до 6 февруари. Най-много болни има сред децата до 4-годишна възраст и учениците. За същия период в грипна ваканция ще са и учениците от Габровска област.

В община Ямбол всички училища ще бъдат в грипна ваканция до края на седмицата, съобщи Дарик радио. До 4 февруари няма да има учебни занятия и във всички училища в Монтана и областта.

Учениците от град Ловеч също излизат в грипна ваканция от утре до края на седмицата, детските градини обаче остават отворени. Заболеваемостта в града само за няколко дни е преминала критичните стойности и в момента е 368 на 10 000 души.

От РИОКОЗ-Варна съобщиха, че грипната ваканция за училищата в град Варна остава в сила до петък включително. В областта всяко училище ще решава самостоятелно дали да има учебни занятия, или не, допълни д-р Светла Станева - началник на дирекцията "Надзор над заразните болести", цитирана от БТА. Ако над 30 на сто от децата са болни, заведенията ще останат затворени.

В Бургас регионалният щаб за борба с грипа реши да удължи грипната ваканция до 2 февруари (сряда) включително. Ваканцията е за всички училища на територията на областта.

В Русе учебните занятия се прекратяват до 7 февруари, включително, информираха от Инспектората по образование.

В правомощията на директорите и на педагогическите съвети на училищата е да решат как ще се преструктурира загубеното учебно съдържание заради грипната ваканция, каза още министърът. По думите на министъра засега има шанс да бъде преструктуриран учебният материал, защото "загубите не са толкова големи". Игнатов посочи, че "отучване не се предвижда засега, особено в почивни дни, защото е противозаконно".

Заради епидемията за седмица се прекратиха учебните занятия в няколко области. В София бяха затворени във всички училища от 24  до 28 януари. За същия период бяха прекратени учебните занятия и в школата на територията на община Плевен.
Общият брой на училищата, в които бяха преустановени учебните занятия към 25 януари, бе 794 в цялата страна.

Последна актуализация в 17.05 ч.