По техни данни ежедневният надзор над грипа и острите респираторни заболявания показва ясно изразена тенденция на нарастване на заболяевамостта. За периода 10-16 януари тя е 155 на всеки 10 000 души от населението на столицата, а от 17 до 21 януари ежедневно се наблюдава рязко нарастване на броя на болните.

По последни данни от Националната референтна лаборатория около 30% от изследваните болни са с изолиран щам A/H1N1 или т.нар. "свински грип". Боледуват всички възрасти, но най-засегнати са учениците и хората в активна трудоспособна възраст.

Наблюдава се и завишаване в броя на усложненията, което дава основания да очакваме епидемиологично разпространение през следващата седмица, посочват от СРИОКОЗ.

Заради епидемията се преустановява работата на детските и женските консултации; спира се провеждането на профилактични имунизации и плановите операции във всички болници; преустановяват се свижданията в стационарните болници.

Вече е издадена заповед за прекратяване на учебните занятия в София. От дирекция "Образование" на Столична община съобщиха, че столичните училища ще бъдат затворени за седмица от понеделник (от 24 до 28 януари).

Освен в София от днес грипна епидемия е обявена и в областите Плевен и Пазарджик. Разраства се заболяваемостта и в общините Благоевград, Петрич, Дупница, Рила, Кочериново. Варна се намира в предепидемичен период, съобщиха междувременно от регионалния инспекторат по здравеопазване.