До момента грипна епидемия има в областите Бургас, Пловдив, Враца, Шумен, Благоевград, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Търговище, София област, Лом и Видин, както и в София-град и общините Плевен, Пазарджик, Кърджали.
В област Кърджали също се очаква обявяване на грипна епидемия, обявиха от РИОКОЗ.
Днес на обяд бе обявена епидемия и в град Варна. В областта засега няма да се обявява епидемия.

Общият брой на училищата, в които са преустановени учебните занятия към 25 януари, е 794 в цялата страна.

Началникът на отдел „Надзор на заразните болести” в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев коментира, че характерната черта на грипа е, че заболеваемостта много бързо нараства, но и сравнително бързо спада,  предаде "Фокус". Той посъветва хората да отидат веднага на лекар при съмнения за грип, като препоръча да се направи рентгенова снимка, за да се установи с точност заболяването. 
Характерните симптоми за грипа са силно главоболие и висока температура, както и отпадналост. Проявите на горните дихателни пътища обаче не са много характерни и се появяват след 2-3 дни, отбеляза още специалистът. Ако симптомите не отшумят за 2-3 дни, веднага трябва да се потърси лекарска помощ.

От РИОКОЗ-Пловдив обявиха, че заради повишената заболеваемост всички училища на територията на област Пловдив и град Пловдив ще излязат в грипна ваканция от 26 януари до 31 януари 2011 година, съобщи за Дир.бг д-р Ели Кунчева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол". Грипна епидемия в град Пловдив обаче на този етап все още не е обявена. Продължава обявената от вчера предепидемична обстановка.

От днес всички училища в Благоевград, Видин и Кюстендилска област, общините Кърджали и Гоце Делчев, както и град Варна са в грипна ваканция, съобщава БНТ.
Ваканцията ще продължи до петък включително. Учениците обаче ще са в класните стаи отново чак другия вторник - 1 февруари.

Последна актуализация в 14.02 ч.