Лошото време не попречи на хората да се съберат пред Синодалната палата в София и да изразят подкрепата си за това БПЦ да поеме поканата на Македонската църква.

Те носеха плакати с надписи: "БПЦ - не се страхувайте да сте майка църква на Охридската архиепископия" и "Седем века Охридската архиепископия е била на цяла България".

Вижте снимки >>>

Ловчанският митрополит Гавриил при влизане в Синода заяви пред журналисти, че Синодът днес ще вземе решение относно писмото на Македонската православна църква (МПЦ).

Светият синод ще обсъди македонската молба, но не е сигурно дали ще обяви своята официална позиция, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан като обясни, че въпросът не може да бъде решен без участието на останалите поместни църкви.

В писмото, получено на 9 ноември в Светия синод, се предлага Българската патриаршия да възстанови евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя ще признае Българската православна църква като Майка Църква.

Македонската православна църква вече половин век е в схизма заради едностранното обявяване на автокефалия на 17 юли 1967 г. в Охрид, още докато Македония е част от република Югославия. Досега нито една от поместните православни църкви не е признала независимостта на МПЦ.

Молитвеното бдение в подкрепа на признаването на Македонската църква бе организирано от обществениците, които миналата седмица изпратиха обръщение до патриарх Неофит, и днес присъстващите пред Синодалната палата. Сред тях са журналисти, учени, историци. Сред тях са Горан Благоев, Любчо Нешков, д-р Милен Врабевски.

Според тях Българската патриаршия трябва да приеме протегната ръка от Македонската архиепископия и да изпълни своята историческа мисия като първа признае каноничната самостоятелност на Македонската църква и я въведе в общото православно семейство.

"Трябва да се представим като реална Църква-майка, каквото сме били винаги. Макар и в поканата от Македонската църква да не си личи този исторически план, ние, без да правим оценки, трябва да приемем протегнатата от тях ръка", каза председателят на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски.

Пред Синодалната палата пристигна и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който каза, че „очаква мъдро решение“.
"Правилно е нашите сънародници да получат подкрепата на БПЦ", коментира той.

Ако БПЦ признае църковната независимост на Македония, означава, че може да има съслужение между духовниците от двете църкви. Преди да се стигне до решение, вероятно ще има допитване до останалите православни църкви.

"Това е въпрос, който безспорно вълнува много хора, който трябва да бъде обсъден, след като се чуе мнението на отделните църкви. Според обществениците консултациите с поместните църкви може да забавят разрешаването на 1/2 въпроса. Затова, според тях, Българската православна църква трябва да започне консултации със Светия синод на Македонската архиепископия, като набележат общи инициативи като почитането на общи за двете църкви светци и събития", каза митрополит Йоан, цитиран от БНР. 

Проф. Янакиев: Има мъдър ход за БПЦ относно Македония >>>