Той заяви това пред журналисти, след като изнесе лекция в УНСС за ролята на младите хора в управлението, предаде БТА.

"Има идея още от следващата година да започне увеличаването на стажа за пенсиониране, тази идея е в първоначалния проект на социалното министерство за Кодекса за социално осигуряване, който мина на един етап през Министерски съвет", каза Дянков.

В началото на седмицата социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева обявиха, че стажът ще започне да се уваличева от 2015 г. с по 6 месеца/година за категорийните работници и с по 4 месеца/година за общата категория труд. Такава е и позицията на синдикатите.

Днес Дянков аргументира позицията си и с констатацията на МВФ, че заради демографското развитие на България и натрупания вече в НОИ дефицит в продължение на над десетилетие, се препоръчва още от 2011 г. да започне увеличение на стажа.
Преди дни МВФ отправи и друга препоръка към страната, според които трябва да се пенсионираме на 66 г.

Дянков заяви още, че на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в петък (то беше отложено вчера заради нужда от уточняване на текстове по законопроекта - б.р.) тази идея ще се разглежда и той ще стои зад нея. Министърът бе категоричен, че е готов да я отстоява.
"Ние следваме и нашия анализ, и анализа на МВФ, който казва, че сега трябва да се направят реформи, за да няма проблем в България през 2020 г.", допълни Дянков.
На въпрос дали разчита на проява на здрав разум от страна на синдикатите и социалното министерство, той отговори, че за това има тристранен съвет - въпросите да се обсъдят, но в крайна сметка решава правителството. 

По-късно днес Тотю Младенов почти подкрепи Дянков. "Мисля, че трябва да намерим баланс. Направихме доста отстъпки на синдикатите, мисля, че и те трябва да се съобразят с някои неща", каза по БНР социалният министър по повод дискусиите за стажа.

Междувременно НДСВ предложи нова идея по пенсионната реформа - от следващата година всички, родени след 1980 г., да избират дали да плащат вноската си за пенсия в НОИ или в частни капиталови пенсионни фондове. На пресконференция лидерът на партията Христина Христова, която е бивш социален министър, призова нищо да не се национализира в България и изрази безпокойството да НДСВ от евентуалната национализация на професионалните пенсионни фондове.
"Въпреки че беше избрана "малката национализация", това означава голяма загуба на доверие, каква е гаранцията, че оттук нататък няма да се национализират и други лични финанси на хората", попита тя.

Други двама ексминистри също коментираха темата. Според Николай Василев реториката на управляващите е комунистическа. Недвусмисленият сигнал към хората е "Не плащайте осигуровки и държавата ще се погрижи за вас", допълни го Милен Велчев.