За сравнение във вторник границата прекосиха 2533 мигранти, което беше с 460 повече в сравнение с понеделник. Повечето от тях са сирийски бежанци. 

Вижте снимки >>>

Сърбия и Македония призоваха днес ЕС към действия във връзка с кризата с имигрантите, съобщава АФП, цитирана от БТА. Този призив бе отправен на срещата на върха във Виена, посветена на бежанската криза.

Ако няма европейски отговор на тази криза, никой не трябва да храни илюзия, че това може да се реши, заяви македонският министър на външните работи Никола Попоски, докато сръбският му колега Ивица Дачич искаше европейски "план за действие".

Сърбия никога няма да затвори границите си за мигрантите, заяви в интервю за Ройтерс вчера сръбският премиер Александър Вучич. По думите му обаче лидерите от Европейския съюз трябва да помогнат да се състави план за справяне с наплива на десетките хиляди хора към региона на Балканите.

Около 100 хиляди мигранти, много от които от Сирия и други зони на конфликти в Близкия изток, са влезли в Сърбия тази година по пътя си на север към Унгария и Шенгенското пространство. Унгария изгражда 3,5-метрова ограда по 175-километровата си граница със Сърбия, за да попречи на влизането им.

"Никога няма да издигнем каквито и да било огради, нито стени", каза Вучич в интервюто, което той даде преди срещата на върха на Западните Балкани във Виена.

"Говорим за отчаяни хора, а не за престъпници и терористи", заяви сръбският премиер. "Те просто отиват, за да намерят по-добър живот за себе си и децата си: нуждаят се от помощ, не се нуждаят от заклеймяване и наказание".

Вучич добави, че притокът не може да бъде спрян с огради, като по думите му бежанците просто ще си намерят други маршрути, за да стигнат до Западна Европа. "Могат да минат през България и Румъния, могат да минат през Хърватия", каза той.

По данни на Сърбия около 10 хиляди мигранти преминават през страната по всяко време. Мнозина от тях се насочват към Унгария. Сърбия, която възнамерява да започне преговори за членство в ЕС тази година, е получила няколкостотин хиляди евро от 28-членния блок като подкрепа, за да подпомогне бежанците. Вучич обаче заяви, че това не покрива разходите за грижите за тях.

По думите му има отделени още 3 милиона евро, а Сърбия изгражда три приемни центъра предвид наближаването на зимата. Вучич заяви също, че неговото правителство ще вземе решение дали да свика предсрочни избори до края на септември.

АНКЕТА:Как да се разпределя имигрантският поток в ЕС?