Очакванията са в Будапеща днес потокът от хора да достигне 3 хиляди. Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов ще се срещне с върховния комисар за бежанците към ООН Антонио Гутериш, предаде БНТ. Срещата се състои в момент, в който Европа се сблъсква с най-голямата бежанска вълна от Втората световна война насам.

Керванът от хора, които бягат от конфликта в Сирия и зверствата на „Ислямска държава” не спира. В Македония влизат по 3 хиляди души. Те чакат на дълги опашки за регистрация, а граничните служители успяват да обработят документите на средно по 1 500 имигранти дневно.

Гладът, сънят на открито и нощния студ вече започват да се превръщат в проблем. Заради това в приемния пункт за бежанци в Гевгелия беше формирана полева болница. В района продължава и работата по ограждане на бежанския лагер, както и прокарване на мрежа за нощно осветление.

Според последните данни на „Фронтекс” само през юли в Европа през гръцката граница са влезли близо 50 хиляди души. А от началото на годината броят на хората открити по външните граници на страната е над 130 хиляди – 5 пъти повече спрямо миналата година. Повече от половината население на Сирия – над 12 милиона души е напуснало страната си и търси препитание и шанс в различни страни от Европейския съюз.

Най-честата дестинация е Германия, като страната очаква над 800 хиляди бежанци до края на годината. Все още няма напредък по изграждането на обща европейска политика, която да позволи справедливо разселване на хората и интеграцията им.

У нас Българската армия вече разположи жива сила и военна техника на граничните ни пунктове с Македония, като превантивна мярка срещу бежанската вълна.

Мигрантка роди на военен кораб в Средиземно море

Мигрантка от Сомалия роди момиченце на германски военен кораб на спасителна мисия. 33-годишната майка е пътувала в продължение на пет месеца от напускането на дома си в Сомалия.

Първо тя била качена на борда на британски военен кораб, преди да бъде прехвърлена на германския “Шлезвиг Холщайн”. Часове по-късно на борда проплаква малката София. Тя е първото бебе, родено на кораб от немската флота от основаването й. Тежи 3 килограма и е в добро здраве.

Корабът с новороденото акостирал в Таранто, Южна Италия. Жената е сред 4-те хиляди мигранти, опитали се да достигнат до Европа през Средиземно море само през изминалия уикенд.

Германският кораб е участвал в мисия, при която са били спасени 453 души от четири лодки. От седми май немски войници са помогнали на над 7 хиляди мигранти, бедстващи в морето.


400 000 мигранти са поискали убежище в ЕС