По информация на Радио Телевизия Войводина, Хаджич е бил арестуван тази сутрин в село Крушедол, Фрушка гора област Войводина, съобщи "Фокус". Според телевизията задържаният вече е прехвърлен в ареста в Белград.

52-годишният Горан Хаджич е бивш президент на самопровъзгласилата се сръбска република Крайна и изчезна от дома си в Сърбия през юли 2004 година, само месец, след като Трибуналът в Хага повдигна обвинения срещу него.

Той е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството на територията на Хърватия, както и за избиването и преследването на хиляди  хървати. Горан Хаджич е обвинен и в участие в масовото клане в хърватското село Овчара в западната част на републиката. Там пред 1991 г. са избити по жесток начин 264 хърватски военнопленници.

След ареста на бившия лидер на босненските сърби Ратко Младич на 26 май т.г. в село Лазарово, на около 80 км от Белград, главният прокурор на Трибунала в Хага Серж Брамец призова Сърбия колкото се може по-скоро да открие последния от най-издирваните, обвинени във военни престъпления - Горан Хаджич.

Информацията за ареста на Горан Хаджич бе официално потвърдена от сръбския президент Борис Тадич, съобщи "Фокус". По думите му Хаджич е арестуван тази сутрин край Фрушка гора.
„С това изпълнихме нашите морални задължения. Не очакваме специална реакция от ЕС заради ареста", заяви сръбският държавен глава.

"Хаджич имаше пистолет, но не опита да се съпротивлява. Арестуван беше и негов ятак, който му носел пари. Имал е връзки и с хора от Сръбската православна църква. Първият важен пробив в разследването стана, когато той се опита да продаде картина на Модилиани, вероятно присвоена през войната в Хърватия. В онзи момент той се оказал без пари", заяви пък сръбският прокурор за военни престъпления Владимир Вукчевич, цитиран от АФП.

Следобяд Горан Хаджич бе докаран в Специалния съд за военни престъпления в Белград, предаде електронното издание на сръбския вестник "Блиц", цитирано от "Фокус". Той бил облечен в сива тениска, леко оплешивял и с мустаци.

Магистратите решиха, че Горан Хаджич може да бъде предаден на Трибунала в Хага. Адвокатът му Тома Фила обяви, че няма да обжалва решението. Очаква се бившият президент на Крайна да бъде екстрадиран в Хага в близките дни.

Арестът на бившия "президент" на република Сръбска Крайна в Хърватия Горан Хаджич доближава Международния трибунал за бивша Югославия към края на неговия мандат, заяви временният председател на трибунала О Гон Куон. "Горд съм с многобройните успехи на трибунала през последните 18 години и приветствам факта, че вече можем да се съсредоточим върху приключването на нашия мандат, защото вече няма нито един издирван" обвиняем, добави той, цитиран от АФП и БГНЕС.

Последна актуализация в 17.30 ч.