Фалшиво положителен тест за дрога, отнета шофьорска книжка, повече от година чакане. Всичко това е преживял шофьор, който се бори да докаже своята невинност. След публикации в медиите, органите на реда се самосезираха и мъжът получи обратно своето свидетелство за управление. 

"Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разпореди веднага да бъде направена проверка по случая. Отидох в дирекцията на МВР-Плевен и ми върнаха шофьорската книжка. Била станала грешка и някакви документи не били придвижени до КАТ - Плевен", обясни пред Нова телевизия потърпевшият Пламен Илиев.

Мъжът бе принуден да стои без книжка повече от година заради фалшиво позитивен полеви тест за наркотици, а освен това бе принуден да плати 700 лв. за кръвната проба, с която да докаже, че не е нарушител.

"Това се случва в КАТ-Плевен. Жената на гишето там ми каза, че няма да си взема книжката, защото имам да плащам, тъй като аз съм си поискал кръвната проба. А, ако не я поискам, значи се съгласявам с резултата на полевия тест", обясни преде време Пламен Илиев и обясни как се е стигнало до абсурдната ситуация: "Пътувах с мой приятел и 3-годишния ми син, когато ни спря полиция. Казаха ми да направя проба за алкохол, веднага се съгласих. След това поискаха и тест за наркотици. Чакахме екип два часа. Накараха ме да търкам между 30 и 40 минути. Казаха ми: "На луд ли се правиш". Държаха се абсолютно арогантно и непрофесионално. Тестът излезе положителен за амфетамин. Полицаят снима показанията и ги прати на някого. Поставиха ми белезници и започнаха да ме дърпат. Детето ми се разстрои. Казаха ми: "Честито г-н наркоман! Не те ли е срам да си возиш детето дрогиран? Айде, разкарвай малкия оттук", разказа възмутеният мъж. След това излежал 24-часов арест в Долни Дъбник.

Преди дни съдът върна книжката на друг мъж, уличен в шофиране под въздействие на наркотици след полеви тест. Направените по-късно кръвни проби излезли отрицателни. Водачът не останал без работа и семейство, докато чакал окончателните резултати, за разлика от много други с преобърнати съдби.

"Спряха ме служители на полицията на 11 август 2023 г. Поискаха ми документи за проверка и ме повикаха, за да извършат тест за наркотици. Той се оказа положителен", заяви Митрев. "След това животът ни драстично се промени. Наложи се дори да прекратим посещенията на дъщеря ни при определени специалисти, както и тренировките ѝ", казва съпругата на потърпевшия.

По думите на мъжа автомобилът му все още се намира в КАТ - Кюстендил. "Трябва да изчакам още седем дни, за да си го взема", допълва той.

Юристи тогава обясниха, че когато полевият тест даде положителен резултат, органите на реда налагат административна санкция и отнемат свидетелството за управление на МПС. Тази мярка може да се обжалва в 14-дневен срок пред Административен съд. В по-големите райони обаче съдът не може да се произнесе преди излизането на кръвните проби.

"Това с бързите тестове беше долна лъжа. Тя беше подкрепена с бързите тестове на чалгаджийките, за да докажем, че това става бързо. Не е вярно. Бяха купени два робота и хвърлени в лаборатории, но те реално не се използват. Те подготвят пробите, но трябват апарати, които да ги изследват, и лаборанти, които да ги обработват", категорична е адвокат Елица Буенова. И тя, и адвокат Петкова заявиха, че е по-правилно шофьорските книжки да се отнемат едва след излизането на кръвните проби от лаборатория.

Според Силвия Петкова всеки, който е понесъл морални и материални щети след отнемане на СУМПС с отрицателни кръвни проби, може да съди държавата.