Сред среща с Кери във Вашингтон Дачич коментира, че Сърбия не е част от географското пространство, което се определя като Евроазиатско и поради този факт няма как да има натиск върху нас по този въпрос, съобщи сръбската държавна телевизия, предаде БГНЕС.

"На Джон Кери поясних, че в Сърбия има различни позиции по отношение на други държави, но за нас няма никакво колебание относно пътя към ЕС. Нашите традиционни и приятелски отношения с Русия нямат нищо общо със стремежа ни за членство в ЕС",
каза още Дачич.

Той съобщи, че по този въпрос няма никакъв натиск върху Белград от страна на Русия.

Според него Кери е дал подкрепата си за случващото се в Сърбия - "извършваните реформи от страна на сръбското правителство".

Американският държавен секретар подкрепил напредъка в диалога между властите в Белград и Прищина и "лидерските крачки" на Сърбия в стабилизирането на Балканите".

В края на миналата година еврокомисарят по въпросите на разширението и политиката за добросъседство Йоханес Хан заяви при посещението си в Белград, че ако иска членство в ЕС, Сърбия ще трябва да въведе санкции срещу Москва.

По-късно премиерът Александър Вучич потвърди, коментирайки това заявление, че неговата страна се стреми към членство в ЕС, но няма да въвежда санкции срещу Русия.
Председателят на Държавната дума в Русия Сергей Наришкин окачестви като "грубо и нахално" искането на ЕС.

В средата на октомври руският президент Владимир Путин беше посрещнат тържествено в Белград, където се включи в тържествата, посветени на освобождението на Белград от фашистка окупация. Той получи орден от сръбския президент.