Преди 70 години Белград е освободен при съвместна операция на съветските и югославските войски.

В 12.20 ч. местно време руският държавен глава бе посрещнат на летището от сръбския си колега Томислав Николич, по чиято покана пристига в Белград, предаде електронното издание на сръбския вестник "Вечерње новости", цитирано от "Фокус".

Вижте снимки>>>

Двамата поднесоха венци пред Паметника на освободителите в сръбската столица. Военен оркестър изсвири химните на двете страни, след което лидерите се разписаха в книгата за почетни гости.
Путин написа, че Русия винаги ще съхранява паметта и ще почита подвига на войниците, загинали в борбата с фашизма, предаде БГНЕС.

След церемонията руският президент се отправи към президентския дворец, където отново беше посрещнат с химна на двете страни. Путин и Николич влязоха в сградата за официалната си среща.

Орден за Путин

Сръбският държавен глава Томислав Николич награди руския си колега с орден на република Сърбия първа степен, съобщи РИА Новости.

"Скъпи братко Владимир, сръбският народ се гордее, че ти носиш най-висшия сръбски орден”, заяви на руски език Николич.

Искам да ви уверя в това, че Русия, както и в предишни времена, винаги ще възприема Сърбия като най-близкия съюзник, най-близкия родственик”, отговори Путин.

Путин потвърди позицията на Москва за Косово

По време на разговора си с Николич, Владимир Путин потвърди позицията на Москва по отношение на въпроса с Косово.

"Русия застава зад принципната си позиция, а тя се основава не само на нашето приятелство и близост, но и на международно право и справедливост", заяви руският държавен глава.

На свой ред Томислав Николич подчерта ценната подкрепа, която Русия оказва на Сърбия по този въпрос.

"Вашата подкрепа за поддържането на териториалната цялост и независимост на Сърбия, особено по въпроса с Косово, е много ценна за нас. Сърбия гледа на Русия като към свой голям съюзник и няма да прeстъпим своите морални принципи с негативно отношение към Русия. Ние нямаме избор, не можем да се държим по друг начин", заяви сръбският президент.

Москва готова за внос на свинско месо и коли от Сърбия

След срещата си с Томислав Николич, Владимир Путин разговаря и със сръбския премиер Александър Вучич. Двамата обсъдиха възможностите Москва да внася  от Белград коли, произвеждани в сътрудничество с "Фиат", както и свинско месо.

"Отчитайки нашите добри отношения и с Италия, и с компанията "Фиат", нашите топли отношения, съюзнически и близки, със Сърбия, ние бихме могли да се договорим за определена квота от доставки на такива автомобили на руския пазар", подчерта Путин.

Той отбеляза, че сега е благоприятен момент сръбското селско стопанство да заема трайна ниша на руския пазар.

На свой ред Вучич изрази готовност да увеличи рекордните доставки на свинско месо за Русия.

"В момента Сърбия сигурно е единствената европейска държава, която може да изнася свинско месо в Русия и в тази връзка ние достигнахме невероятни за самите нас обеми. Готови сме да увеличим мощностите си, за да може да предложим още повече", подчерта сръбският премиер.

На парад в Белград

След официалните си срещи Путин ще бъде почетен гост на военния парад, в който ще участват и руски военни самолети, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

По улиците на Белград са разлепени плакати с образа на Путин и пожелание "Добре дошъл" на сръбски и руски език, а на много места се продават тениски и сувенири с неговия портрет.

Посещението на Путин в Сърбия предизвиква огромен интерес по света. Независимо че руският президент ще бъде в сръбската столица само няколко часа, за отразяване на събитието са акредитирани 912 представители на медиите.
 
4000 полицаи са ангажирани с охрана на посещението на Владимир Путин.