В средата на 2010 година бяха произнесени осъдителни присъди само месец преди да излезе докладът за напредъка на България на Европейската комисия. Тогава състав на Софийски градски съд наложи 12 години затвор заради документна измама, с която Марио Николов е източил 7.5 млн. евро по САПАРД.
Съпругата му – Марияна Николова, също бе осъдена, но на 5 години лишаване от свобода. Магистратите решиха половината от имуществото им да бъде отнето.

Други подсъдими по делото - Анна Шаркова, Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева и Иван Иванов, получиха по 10 години затвор. Подсъдимият Григор Главев обаче получи 3 години условно, а изцяло оправдани по всички обвинения бяха Петя Хаджииванова и Радмил Петров.

Соченият за съучастник в схемата заедно с Марио Николов - съдружникът му Людмил Стойков, не стигна до подсъдимита скамейка по това дело, след като бе оправдан по другото - за пране на пари на въпросните 7,5 млн. евро. По него Николов бе осъден на 10 г. затвор, а жена му - на 8 г.

Днес нередовно призован се оказа Радмил Петров, затова съдът поиска да се направят справки от различните служби и отложи делото за 11 юли, съобщи БГНЕС.

През март делото не можа да тръгне на втора инстанция, защото бе приет отвод на съдия-докладчика - Красимира Медарова, която е и председател на ЦИК. Това стана, след като защитата на единия от подсъдимите заяви, че има съмнения, че тя е поела политически ангажимент да потвърди решението на СГС. Доказателства за това не бяха открити, но самата Медарова пожела да се оттегли от процеса, за да не бъде компрометиран.

Досега и други двама съдии се оттеглиха от делото - Бисер Троянов, защото също в ЦИК е работил заедно с единия от адвокатите, и Петя Шишкова, тъй като майка й била позната с тази на Марио Николов.