През март 2010 г. Софийският градски съд (СГС) осъди на 10 г. затвор Николов за пране на 7.5 млн. евро, придобити по програмата САПАРД. Съпругата му Мариана получи присъда от 8 години лишаване от свобода, а други четирима подсъдими бяха осъдени на по 6 години затвор. Единствено Стойков беше оправдан.

На заседанието на съда на 12 март защитата на единия от подсъдимите - Валентин Ангелов, поиска отвод на Медарова заради съмнения, че е поела политически ангажимент да потвърди решението на СГС. Съмненията се породили, след като адвокатът на Ангелов - Румен Еленски, отказал да го защитава. Той разказал, че мъжът на съдийката - Николай Медаров, който също му бил клиент, му казал, че тя няма да си направи отвод по делото заради поетия ангажимент. За да се мотивира, защитата посочи, че Медарова оглавяваше ЦИК по време на последните избори, след като бе предложена за поста от ГЕРБ.

Два дни по-късно адвокат Еленски отрече пред "24 часа" тези твърдения. "Не съм изказвал каквото и да е становище по адрес на съдия Медарова. Няма от къде да знам каквито и да било факти, свързани с нея, не я познавам и никога не съм контактувал с нея. За последен път съм говорил с Николай Медаров преди повече от една година и контактите ми с него с него са единствено от професионално естество", заяви той.

Днес обаче самата Красимира Медарова си направи отвод.
Председателят на съдебния състав Калин Калпакчиев заяви, че искането за отвод на Медарова заради политически ангажимент очевидно се основава на неверни факти. Той изтъкна, че нито едно от твърденията не е подкрепено от доказателства и припомни решение на Върховния касационен съд, според което членството в състава на ЦИК няма политически характер, а той е независим и неутрален орган.
Съдията показа и писмено заявление от Румен Еленски, че не се отказва от защита на подсъдимия.

Въпреки всичко това, отводът на Красимира Медарова бе приет с основния мотив, че главната цел на съда е да бъде независим и безпристрастен, а отправените твърдения налагат представата, че този съдебен състав не е такъв. От значение е как изглежда съдът пред обществото, аргументираха се магастратите. Те посочиха като мотив и това тези съмнения да не станат евентуална причина за атакуване на присъдата пред по-горната инстанция.

Калин Калпакчиев обаче подчерта, че искането за отвод идва почти година, след като процесът стигна до втора инстанция. Той посочи, че е недопустимо с упражняване на правото на отвод - един вид да се избира съставът, който ще гледа делото.

Сега заместник-председателят на САС трябва да избере нов съдия-докладчик по делото и то по същество трябва да започне отначало, макар и досега на втора инстанция да не му бе даден ход по същество заради различни процедурни спънки.

Досега и други двама съдии се оттеглиха от делото - Бисер Троянов, защото също в ЦИК е работил заедно с единия от адвокатите, и Петя Шишкова, тъй като майка й била позната с тази на Марио Николов.