Данните сочат, че износът на хранителни стоки от ЕС за периода се е увеличил с 5 % или 4.8 милиарда евро, съобщи „Дойче веле”, цитирано от „24 часа“.

Въпреки че за някои от стоките Русия е била главен пазар и след наложените санкции износът им е намалял с 10-12%, ембаргото на Москва е принудило европейските производители да активизират работата си по навлизане на нови пазари.

Така износът на европейски храни за Китай, Турция и Египет се е увеличил с 20-30%, в същото време липсата на европейски внос в Русия доведе до поскъпването на повечето продукти.

Увеличен европейски износ е регистриран и на пазари като САЩ, Швейцария и Южна Корея. Става дума предимно за месо и месни произведения, както и млечни произведения.

Рекордно увеличение на износа има за Южна Корея-30.8 % и Китай-30 %.

Според Брюксел фермерите и търговците от ЕС се адаптират към новите условия и успешно излизат на нови пазари.

В тази връзка са започнати и официални преговори от Европейската комисия с редица азиатски държави за либерализиране на търговските режими.

За два дни в Русия са унищожени 350 тона конфискувана храна

В Русия за два дни са били унищожени 312 тона храна от растителен произход и 36 тона от животински.

Храната е била конфискувана на митниците, защото е попадала в списъка на забранените за внос от Запада продукти, предаде Регнум, цитирана от Агенция "Фокус".

С указ на президента на Русия Владимир Путин бе постановено конфискуваните на границата хранителни продукти, незаконно внесени в страната, да бъдат унищожавани.

Русия забрани вноса на редица хранителни продукти от държавите, наложили санкции срещу нея заради ролята на Москва в украинската криза.

Досега след задържането на забранени стоки те бяха връщани в страните, от които идват. По силата на новата разпоредба продуктите, попадащи в забранения списък, подлежат на унищожаване.