Заместникът на Даниел Митов в кабинета "Борисов 2" е обвинен, че в периода от 17.11. до 05.12.2016 г. e нарушил задълженията си с цел да набави за "Б.“ ООД облага и от това са могли да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на 429 422 евро (839 876,43 лв.).

Освен това е можело да се стигне до нарушаване на принципите на равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна конкуренция, пропорционалност, публичност и прозрачност от страна на МВнР като възложител на обществени поръчки, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Със своя заповед от 08.10.2015 г. външният министър упълномощил Ангеличин да наблюдава и контролира дейността на Дирекция „Бюджет и финанси“, Дирекция „Управление на собствеността и материално – техническо осигуряване“ и Дирекция „Сигурност“.

Във връзка с предстоящото председателство на България в Съвета на Европейския съюз, от МВнР бил изготвен план за подготовка. Според него подмяната на ведомствени телефонни централи в чужбина трябвало да бъде извършена през 2017 г., след обществена поръчка. Необходимата сума била над определения от закона праг, което налагало провеждане на открита процедура.

Вместо това, а и в нарушение на забраната за разделяне на обществените поръчки, не била проведена такава, а Ангеличин разпоредил на ръководителите на 12 задгранични представителства - в Брюксел, Женева, Париж, Рим, Виена, Берлин, Варшава, Стокхолм, Анкара и Истанбул, да заплатят незабавно на посочено от него търговско дружество сумата от близо 430 000 евро за закупуване на централи. Фирмата не разполагала и не можела да достави такива, поради липса на сертификат.

На всеки посланик били изпратени оферта, банковата сметка на дружеството и проформа фактура с посочена сума.

Целта на Ангеличин е била да се облагодетелства фирмата с въпросната сума, но щети в този размер не са настъпили, тъй като след сезирането на прокуратурата и незабавно започване на проверка от ДАНС в МВнР, част от дипломатите не са предприели превод на парите, а други започнали да ги връщат, уточниха от прокуратурата.

Разпитани са 15 свидетели.

На Христо Ангеличин е наложена мярка за неотклонение „Подписка“, а Комисията за конфискация е уведомена за повдигнатото му обвинение.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.

В началото на май срещу Ангеличин беше повдигнато още едно обвинение - заради непроведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите, от което последвали щети в размер на 494 458,03 лева.

По същото дело вчера като обвиняем беше привлечен и ексминистър Даниел Митов.

И двамата отричат обвиненията и твърдят, че всичко е било нормална практика, в рамките на закона.