Членът на предишния кабинет на Бойко Борисов е обвинен в това, че в периода от 15 януари до 22 юли 2016 г., в нарушение на задълженията си да наблюдава  дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР, не е упражнил достатъчен контрол, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В резултат на това са последвали значителни щети в размер на 494 458,03 лева, изплатени на търговско дружество по силата на две споразумения, сключени между МВнР и Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Според прокуратурата сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на фирмата на ценовото предложение - което е престъпление.

Обвинението е по наказателно производство, образувано на 19 януари 2017 г., във връзка с установено непровеждане на обществена поръчка от МВнР по реда на закона за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите, уточниха от прокуратурата.

Вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка, МВнР е сключило две споразумения (от 15 януари 2016 г. и от 22 април 2016 г.) с , по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ.

С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

Разследването продължава.

Това обаче не е първото обвинение срещу Христо Ангеличин. През януари прокуратурата го обвини в престъпление по служба заради обществена поръчка по българското председателство на ЕС. Това стана след сигнал на бившия външен министър на БСП Кристиан Вигенин. Той заяви, че има съмнения за корупционна схема в МВнР за над 500 000 лв. във връзка със закупуването и инсталирането на телефонни централи в наши посолства.

Твърденията на Вигенин са от горе до долу доноси, отговори му Ангеличин.