След 4-часови консултации в президентството с политическите лидери държавният глава даде изявление.

Вижте снимки >>>

Той изтъкна, че присъствалите политически лидери са съгласни датата на изборите да е 5 октомври.

Парламентарно представените политически сили декларираха, че в рамките на 42-то НС е невъзможно съставянето на друго правителство, посочи той и допълни, че оставката на правителството "Орешарски" ще бъде съобразена с необходимото по конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебен кабинет.

С указ на президента считано от 6 август 2014 г. 42-то НС ще бъде разпуснато и ще бъде назначено служебно правителство, посочи държавният глава.

Съгласно българската конституция отговорността за формирането на служебно правителство е на президента, припомни Плевнелиев.

Преди сформирането на служебното правителство президентът ще проведе консултации с политическите сили, представени в националния и европейския парламент. Консултациите между президента, парламента, правителството и политическите сили за осигуряване на координация и гарантиране на приемственост и плавен преход към следващо уплравление ще продължат, посочи държавният глава.

Той заяви, че се гордее с конструктивния подход, с диалога, с решителността и отговорността, с която днес лидерите на парламентарно представени политически сили в българския и в европейския парламент са се отнесли към своята мисия. Той благодари на политиците и отбеляза, че те са различни, имат различни каузи, но това, което днес са направили е било важно за България.

След консултациите лидерът на "България без цензура" Николай Бареков заяви пред bTV, че не е обсъждана кандидатура за служебен премиер, но неговата партия и ГЕРБ имат обща кандидатура за евентуален финансов министър- Калин Христов.

Радан Кънев от Реформаторския блок изтъкна, че най-късно до 25 юли оставката на кабинета "Орешарски" трябва да е факт. В противен случай БСП няма да е изпълнила обещанието си, дадено днес.

Полиците подкрепиха и банковата система и обявиха, че няма криза в страната, а парите на хората са защитени и сигурни.


АНКЕТА: Ще гласувате ли на предсрочните избори?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За консултациите при президента и предсрочните избори