Експлозията е станала по обед в центъра на градчето, където по това време имало много хора. Оцелели свидетели разказаха пред камерите, че мястото се превърнало в кърваво езеро, съобщи БНР.

Броят на загиналите при атаката в турския град Суруч е достигнал 30 души, предаде AFP, позовавайки се на нова равносметка за жертвите. Турското министерство на вътрешните работи обяви по-рано, че 28 души са загинали и към 100 души са ранени.

В близост до експлозията се намира сграда на културния център Амира, където, според твърденията, били разквартирувани около 300 младежи от Федерацията на младежите социалисти, които пристигнали снощи от Истанбул и други градове.

Според твърденията в турските медии същите пристигнали в Суруч, за да участват в проект по възстановяването на кюрдския град Кобани на сирийска територия, който бе разрушен от джихадистите от "Ислямска държава".

От групата възнамерявали да огласят съобщение до обществеността, когато избухнала бомбата.

Обществеността в Турция изтръпна, понеже жестоко терористично нападение като днешното в Турция не е имало от доста време.

Очевидци разказаха, че буквално трупове летели във въздуха.

В Анкара бе сформирана кризисна маса, няколко министри заминаха за района. Политическите лидери, включително и от прокюрдската "Партия на демократичните народи" заклеймиха терористичното нападение.

Според съобщението на турското министерство на вътрешните работи, тук става дума за целенасочен терористичен акт. Предполага се, че атентатът е извършен от терористичната групировка "Ислямска държава" като отмъщение заради град Кобани, който бе превзет от кюрдските бойци.

Има твърдения, че атентатът е извършен от "жива" бомба - камикадзе, която била жена от бойците на "Ислямска държава", а според други са били няколко души. Има и твърдения, че терористичният акт може да е извършен от сили, които целят да минират процеса на разрешаване на кюрдския проблем в Югоизточен Анадол.

Ердоган: Проклинам и осъждам извършителите

Турският президент Реджеп Ердоган осъди смъртоносното бомбено нападение в град, намиращ се в близост до сирийската граница, определяйки го като "терористичен акт".

"Ние сме удавени в скръб от смъртта на 28 граждани и големия брой ранени в резултат на терористичния акт", заяви Ердоган по време на посещението си в северната част на Кипър.

"От името на моя народ, проклинам и осъждам извършителите на това насилие", заяви Ердоган.
"Това е самоубийствен атентат", каза той.

Малко по-късно кола-бомба е избухнала и в сирийския град Кобане, намиращ се на границата с Турция точно срещу град Суруч, предаде ДПА , позовавайки се на представител на местните власти.

По информация на източника, автомобилът бил взривен в близост до блокпост на отряд за самоотбрана и училище. По предварителни данни са загинали двама души.