Протестиращи украински националисти от партия "Свобода" свалиха статуя на Ленин в центъра на столицата Киев. Те махнаха паметника от пиедестала с помощта на въжета, след което започнаха да го разбиват на малки парчета.

Опозиционните лидери се разграничиха от вандалщината и призоваха демонстрантите към спазване на закона.

Вижте снимки тук >>>

Протестиращите на площада "Независимост" пяха украинския химн заедно с дошлите на демонстрацията писатели, философи и религиозни лица, наред с лидерите на опозицията, и дъщерята на излежаващата присъда бивша премиерка Юлия Тимошенко, прочела след това обръщение към демонстрантите от майка й.

Тимошенко: Оставка на корумпираната диктатура!

"Нашата крайна цел е незабавната оставка на украинския президент", каза Евгения Тимошенко, четейки обръщението. "Оставка! Оставка!", скандираше в отговор множеството.

"Не отпускайте ръце, не правете стъпка назад, не преговаряйте с власт, чиито ръце са изцапани с кръв", продължи тя, имайки предвид полицейското насилие срещу студентите отпреди седмица. Днес имаме избор - да потънем в една корумпирана диктатура, или да се върнем у дома, в Европа, подчерта Евгения Тимошенко. "Свобода за Юлия!", скандираше множеството.

Кличко: Можем да свалим властта

Този Майдан не бива да позволи на Янукович да продаде Украйна на Русия, заяви лидерът на парламентарната фракция на "Баткившчина" Арсений Яценюк.

Друг опозиционен водач, боксьорът Виталий Кличко, призова за обща стачка. "Сигурен съм, че сме способни да свалим властта", заяви Кличко.

Според неговото политическо движение УДАР протестиращите на площад "Независимост" са близо един милион. По данни на украинското вътрешно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС, в днешните демонстрации в Киев участват 50 000 души, като около 37 000 са на площад "Независимост", а към 13 000 по централните улици. За протестите службата за опазване на обществения ред в Киев е мобилизирала към 5000 милиционери.

Плановете на опозицията

Според изданието "Версии", докато на Площад "Независимост" в Киев тече "Народно вече" (събрание), в централата на опозицията се води дискусия за състава на евентуалното бъдещо служебно правителство на Украйна.

Лидерите на трите опозиционни сили Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок разпределят квоти, опитвайки се да получат ключови длъжности.

Според един от вариантите на списъка, станал достъпен за медията, за премиер се готви Яценюк, лидер на парламентарната фракция на "Баткившчина", за министър на финансите - Виктор Пинзеник от УДАР, за министър на вътрешните работи - Тягнибок, лидер на националистическата партия Свобода. Не се съобщава какви са плановете на Кличко.

Специалните служби на Украйна обявиха, че са стартирали наказателно производство за действия, насочени към завземане на държавната власт в страната от някои политици.

Според ИТАР-ТАСС, която се позовава на източник, приближен до силовите структури на Украйна, става дума за лидерите на опозиционната партия Баткивщина Арсений Яценюк и Александър Турчинов.

Тайната среща на Янукович и Путин


В събота президентите на Украйна и Русия отрекоха да са подписвали политиченски или икономически съюз на срещата си в Сочи.

Повече вижте тук >>>

Кръстосан огън: Събитията в Украйна - революция или погром?

Анкета: Накъде да поеме Украйна?