Украйна ще стане част от Митническия съюз на Русия, Казахстан и Беларус до края на 2015 г. За това са се разбрали Владимир Путин и Виктор Янукович на тайна среща в Сочи, обяви списание „Икономист". В замяна на политическия съюз Русия щяла да предостави газ и заеми в размер на 15 млрд. долара.

По-късно цялата информация беше опровергана от пресслужбите на двамата президенти.

На официалния сайт на украинското президентство бе поместено съобщение, в което се казва, че по време на вчерашната среща не са били предвидени, нито са били подписани каквито и да било документи и споразумения.

Москва и Киев не са постигнали споразумение за намаляване на цените на руския газ за Украйна, заяви и говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

Путин и украинският президент Виктор Янукович са се срещнали вчера в Сочи и са обсъдили "сътрудничеството в енергетиката".

Президентите са разговаряли за възможното продължаване и развитието на сътрудничеството в промишлеността и високите технологии в области като авиацията и корабостроенето, ракетостроенето и в космическата сфера.

Обсъдени са били също състоянието и перспективите на двустранното сътрудничество във финансово-кредитната сфера.

Въпросът за присъединяване на Украйна към Митническия съюз не е бил дискутиран, допълни говорителят на Путин.

Протестите продължават

Лидерите на украинската опозиция формулираха три основни изисквания, след чието изпълнение са готови да седнат на масата за преговори с властите. Те настояват да бъдат освободени всички политзатворници, задържани на Майдана
(Площада на независимостта) (16 души), да бъдат наказани всички виновни за силовото потушаване на протеста на Майдана и правителството да подаде оставка.

В неделя ще се проведе много голям протест, очакват се близо 300 000 души на площада в Киев.

Подкрепа от Саакашвили

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили произнесе реч пред привържениците на украинската опозиция на площад "Независимост" в центъра на столицата Киев. Той изрази подкрепа за европейската интеграция на Украйна. "Нищо не може да се противопостави на нашия стремеж към свобода", подчерта той.

Вижте снимки от протестите тук >>>