Протести имаше в София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград, Сандански, Силистра, Гоце Делчев, Белене, Шумен, Ямбол, Велико Търново, Бургас, Монтана, Добрич и Кърджали.

Над 5000 софиянци блокираха Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в София. Наред с многото национални трибагреници, протестиращите издигнаха и транспаранти с надписи като: "Всички ЕРП-та на народа" и "Няма да плащам рекет". Напрежението ескалира, когато енергийният министър слезе при гражданите. Те започнаха да скандират: "Оставка" и да обстрелват него и журналистите със снежни топки. Делян Добрев изрази съжалението си, че до диалог не се е стигнало.

„Никога не съм бягал от диалог и тежки теми, но за съжаление подобен диалог не можа да се получи. Явно хората са много превъзбудени от всичко, което се случва”, коментира Добрев и добави, че се надява в следващите няколко дни диалогът с протестиращите да бъде осъществен.

Късно вечерта в неделя министрите Делян Добрев и Симеон Дянков се срещнаха с шефовете на електроразпределителни дружества. След това Добрев обяви, че се осъществяват проверки, които ще продължат 10 дни. Всички сигнали за високи сметки, ще бъдат проверени, без допълнително възнаграждение, обяви той. Добрев успя и да договори разсрочено плащане на високите сметки.

Над 1000 пловдивчани излязоха на протест и се подписаха под искането за граждански договор между EVN и абонатите, който да се спазва и от двете страни. Те скандираха „Вън на крадеца ЕVN” и „Всеки ден ще е така до победата”.  Оказа се, че 2 автомобила на компанията са горели тази нощ в Пловдив. От електроразпределителното дружество са предоставили видеозаписи на полицията. Според EVN случилото се е проява на вандализъм.

Хиляди варненци излязоха на протест, недоволни от високите сметки за ток. За кратко време те блокираха кръстовището пред общината в морската столица и запалиха сметките си в знак на протест.
Сблъсъци между протестиращи и полицията възникнаха пред сградата на централата на енергоразпределителната компания за Североизточна България.
След като за кратко блокираха Аспарухов мост, протестиращите се насочиха към сградата на централата на ул. „Девня”. Там започнаха да хвърлят камъни и яйца, вследствие на което няколко прозореца бяха счупени. Арестуван е бил един човек, който по-късно е бил пуснат.

"На протеста във Варна е имало лице с газово оръжие и то е било превантивно изведено от протеста”, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от bTV.

Около три хиляди благоевградчани се включиха в протеста с плакати и скандирания "Вън ЧЕЗ от България", "Мафия", "Всеки ден ще е така до победата". Те настояха за проверка на всички договори на електроразпределителните дружества, за които считат, че ощетяват и ограбват гражданите. Инициаторите на протеста обявиха, че ще започнат събирането на подписка за референдум за изгонването на електроразпределителните дружества от страната.

Без силови действия полицията се намеси, когато протестиращи попречиха на автомобили на Енерго-Про да напуснат двора на фирмата в Силистра. Автомобилите все пак не бяха пропуснати, въпреки че пристигнаха няколко полицейски екипа като превантивна мярка, ако обстановката се усложни, съобщи БТА.

В Монтана разгневени граждани замериха с яйца сградата и охраната на ЧЕЗ – Електроразределение. Около стотина души се събраха по обяд пред офиса на монополната фирма, за да изразят протеста си срещу необяснимо високите, по общо мнение, сметки за ток. Представители на дружеството така и не се появиха.
Недоволството си протестиращите изразиха първо като показно изгориха изпратените им фактури със сметки си за ток и след това замериха с яйца сградата на фирмата.

В Лом около 400 души се подписаха в подписка за разтрогване на договора, с който е продадена електроразпределителната мрежа на чешкия инвеститор.

Националният протест срещу своеволията на ЧЕЗ, Енерго-Про, ЕВН и държавната политика в областта на енергетиката и „Да запалим монополите” са част от призивите във Faceboook. Исканията са свързани с национализация на енергоразпределителните дружества; премахване на всички посредници, а НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика; търсене на отговорност на подписалите ги лица; електроенергията произведена от АЕЦ "Козлодуй" да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

Исканията, свързани с "Топлофикация", са за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите; уредите да отчитат в МВт/ч и реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

През последната седмица имаше много оплаквания срещу сметките за ток, изпратени от ЧЕЗ, в Благоевград, Гоце Делчев, Шумен, Сандански и Петрич. Недоволните клиенти на компанията гориха на публични места сметките и обявиха, че няма да ги платят.

В столицата някои от абонатите на „Топлофикация” получиха фактурите си за декември със значително увеличение на разхода, като при някои увеличението беше със 100% спрямо декември 2011-а.

Вижте снимки от протестите

Анкета: Според Вас, основателни ли са протестите срещу монополите?