Това стана ясно след проведена среща между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и ръководствата на електроразпределителните дружества ЧЕЗ, И Ви Ен и "Енерго про”. Повод за разговорите станаха завишените сметки за ток и последвалите протести в цялата страна.
В разговорите участва и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде БНР.

Има 3 основни причини, поради които сметките са по-високи - отчетният период през декември е бил по-дълъг, отколкото предишния отчетен период през изминалата година по същото време. Нормалният период е между 28-30 дни, а тази година заради многото на брой празници е бил 33-40 дни за различните дружества и различните абонати. Втората причина са повечето почивни дни и на трето място - средните температури за периода са по-ниски - около минус 1 градус. Към всичко това се добавя увеличаването на цената на тока в средата на 2012 г., посочи Добрев.

Вървят проверки на всички институции в държавата, които могат да помогнат за разрешаването на този казус, каза още Добрев пред bTV. Проверките трябва да приключат до 10 дни, уточни той.

ЕРП-тата трябва да отчитат на десет дни, така че малко е вероятно е да стане грешка. Навсякъде, където има жалби, ще проверим сигналите, и то без допълнително възнаграждение, посочи късно вечерта в неделя Добрев.

За другата причина за завишените сметки - пониженото подаване на електроенергия в някои от малките населени места, Делян Добрев съобщи, че от ЧЕЗ са поели ангажимент при първа възможност, след топенето на снеговете, да направят необходимите инвестиции и да подобрят инфраструктурата.
Петър Баран от компанията каза, че и към момента има създаден специален проект за стандартизиране на напрежението, което от части ще реши проблема.

От "Енерго-Про" поканиха всеки свой клиент, който има съмнение за сметката си, да подаде сигнал в централата на дружеството във Варна, като заявиха, че са отделили допълнително служители, които да проверят всяка жалба.
От ЕВН също заявиха готовност да обърнат внимание на всеки недоволен потребител.

По-рано през деня министър Добрев каза пред журналисти, че МИЕТ прави всичко възможно да извърши необходимите проверки и да установи дали сметките за изразходвана електроенергия на жителите на цяла България са коректни.
Преди изявлението му стотици граждани протестираха пред сградата на енергийното министерство и замеряха със снежни топки министъра.

Делян Добрев заяви, че е поканил в министерството някои от организаторите на протеста, където да изложат своите искания, но те са отказали.
„Никога не съм бягал от диалог и тежки теми, но за съжаление подобен диалог не можа да се получи. Явно хората са много превъзбудени от всичко, което се случва”, коментира той.

Делян Добрев подчерта, че трябва да се направи разграничаване между сметките за топлоенергия и сметките за електроенергия, тъй като сметките за топлоенергия в София се изчисляват на базата на прогнозни данни, а сметките за електроенергия са на базата на показателите от електромерите.

Ако се констатират нарушения, ще бъдат предприети съответните мерки, включително и имуществени санкции, заяви Добрев и добави, че максималната глоба е 1 млн. лева, но ако има съществени нарушения, санкцията може да не бъде достатъчна.

Министърът отбеляза, че при засичането на електроенергията има две възможни грешки - или инкасаторът да не е засякъл правилно потреблението, или самият електромер да не отчита правилно. По думите му всички получени жалби ще бъдат проверени.

Делян Добрев коментира, че решението да бъдат приватизирани електроразпределителните дружества не е на това правителство и добави, че тяхната дейност ще бъде много внимателно анализирана и ако е необходимо, ще бъдат предприети законови промени.
От БСП обявиха, че ще работят за одържавяване на трите ЕРП-та.

В 15 града протестираха срещу високите сметки за ток и парно. В Пловдив бяха подпалени коли на EVN. Във Варна блокираха кръстовище, палиха сметки и хвърляха камъни и яйца. Яйца и домати летяха и в София, по сградата на парламента.


Протестите в снимки

Според Вас, имат ли основание протестите срещу монополистите?-Анкета