Над 200 души се събраха следобед в градинката на църквата "Свети Седмочисленици" до МВР. 

На улиците покрай министерството имаше полицейски бусове, коли на жандармерията и живи вериги от полицаи. В градинката бяха разположени моторизирани патрули на поделението "Сигма", опънати бяха и полицейски ленти, предаде БНР.

Вижте снимки >>

Две водни оръдия пък бяха разположени в двора на Пожарната на ъгъла на улиците "Екзарх Йосиф" и бул. "Г. С. Раковски".

Протестиращите можеха да влязат само през "Граф Игнатиев" и откъм "Иван Шишман" след дълго обикаляне. Журналистите бяха помолени да се отдръпнат встрани от входа на МВР.

Протестиращи студенти се присъединаха към протеста, като преди това бяха спрени от жива верига от полицаи. Младежите насядаха по жълтите павета и пееха песни. 

Ученици от основно училище „Граф Игнатиев” се показаха на прозорците и викаха: „Оставка”. 

Присъстващите на протеста подаваха сигнали до главния секретар на МВР и вътрешния министър. В тях се изразява безпокойство, че полицаите са били без отличителни знаци вчера, а някои са носели и маски. Полицията пропускаше по един-двама протестиращи да подават сигналите.

Около 40 преподаватели от различни университети също дойдоха пред МВР. Те носеха със себе си снимки на хора, които вчера са бити от полицията.

Проф. Калин Янакиев каза, че преподавателите искат съдебна и наказателна отговорност за полицаите, които са употребили неправомерно сила.

Преподавателите са изпратили писмо до президента, премиера и министъра на вътрешните работи "в израз на силното си притеснение от действията на органи на реда спрямо студенти и граждани". В писмото пише, че спрямо мирно протестиращи е използвана непропорционална и прекомерна физическа сила.

Българският хелзинкски комитет пък призова гражданите да изпращат информация (писмена или видео) за действията на полицията. 

След 16 ч. протестът, който премина без сблъсъци, започна да намалява.

Издирват се

МВР издирва участници в хулигански и противообществени прояви, съобщиха междувременно от пресцентъра.

"Във връзка с нерегламентираните протести на 12 ноември в столицата, МВР ще предостави на Софийската районна прокуратура всички данни за нарушаване на обществения ред и закона. Полицаите изпълниха задълженията си по охрана и опазване на сигурността на гражданите. Въпреки опитите за провокации, те успяха да овладеят ситуацията и предотвратиха ескалиране на напрежението", пише в съобщението.

За хулиганство и неизпълнение на полицейски разпореждания 23-ма са задържани на 12 ноември. Тази сутрин са задържани още 25-има.

Ранобудните

По-рано с пеене на химна, флашмоб и разигравания на полицаите мина  протестът на "Ранобудните студенти" пред парламента. За разлика от вчера, нямаше сблъсъци.

Студентите се събраха пред парламента в 11 ч., където обаче са сложени нови плътни метални ограждения.  До подмяната на металните ограждения се стигна, след като по време на снощния протест демонстрантите ги отмъкнаха и с тях блокираха кръстовището пред Ректората на СУ.

Загражденията днес бързо бяха облепени с антиправителствени плакати, хартиени тухли и послания, сред които "Вън червената мафия", "Тук Тянанмън ли е?".

Междувременно депутатите си тръгнаха от работа.

Протестиращи обаче останаха, макар и по-малко от вчера. Обстановката е спокойна. 

Група студенти се отдели в шествие до Министерския съвет, след което се върнаха пред парламента. "Марширувайки" в посока пл. "Независимост", те скандираха: "Всеки ден ще е така до оставката", "Ние сме студентите, няма да мълчим". Пред сградата на правителството те изпяха "Хубава си, моя горо", развявайки национални знамена и флаг със знака на "Ранобудните студенти".

Полицаи в Журналистическия факултет

Около обяд сайтът NOрешарски съобщи.

"Полицаи са завардили двата входа на двора на Факултета по журналистика и не пускат без карта. Двама полицаи са нахлули във фоайето на ФЖМК и са снимали присъстващите!"

Студенти съобщиха, че са им правени проверки.

"Не правим проверки на студентите във Факултета по журналистика", отрекоха обаче пред OFFNews от СДВР.

От полицията уточниха, че факултетът граничи със зоната за сигурност, която беше отцепена през нощта, затова в района се правят засилени проверки.