След като природозащитници от инициативния комитет "Да спасим Иракли" алармираха за изграждането на ваканционното селище в Кладери, землището на с. Емона в местността „Иракли“, екоминистърът Нона Караджова даде пресконференция, на която обясни, че са документите за строеж са законни и  обвини комитета в "изключително тенденциозно и преднамерено обвинение към службите на министерството". Лиляна Павлова назначи спешна проверка на ДНСК.

След проверката се спря строежът в Иракли - местност „Кладери”, съобщиха вечерта от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).
Назначена към ДНСК проверка е установила, че се изграждат повече къщи и складове на обекта, отколкото е разрешено, обясни Павлова пред bTV. „Има акт за спиране на строежа и надстроените къщи трябва да бъдат премахнати. За сега строежът спира, докато сторителят не го приведе съгласно закона”, категорична беше тя.

В един от имотите се строят 14 къщи и 3 склада вместо 12 еднофамилни къщи, плажен бар и басейн, както е в оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), обясняват в съобщение от МРРБ. В друг имот са изградени 14 къщи, ресторант, спа център, открит басейн и рецепция вместо 8 еднофамилни къщи, резиденция от осем стаи и шест апартамента с подземен гараж, басейн, ресторант, спа център, механа и плажен бар.
При проверката не били представени договори за предаване на отпадъците на лица, притежаващи разрешение за дейности с отпадъци, което също е задължително условие по ОВОС. Неизпълнението на условията е нарушение и на изискванията на ЗУТ, което е основание за спиране на строежа, добавят от МРРБ.
Съставени са два констативни акта за спиране на строежа. В срок от 7 дни те могат да бъдат обжалвани, след което ще бъдат издадени заповеди за спиране на всички строителни работи на двата обекта.

Два часа продължи обявения протест пред Народното събрание срещу строежа на Иракли. Той приключи, след като стана ясно, че Лиляна Павлова го е спряла заради нарушения.

Малко преди 18.30 ч. над 1000 души се събраха пред Народното събрание с викове "Искаме природа, не искаме бетон", "Оставка" и "Нона Караджова вътре в затвора".
Издигнаха се снимки на депутата от ГЕРБ Емил Димитров и на земеделския министър Мирослав Найденов, чиито лица бяха зачеркнати със знак "Х", предаде БГНЕС. "Всеки ден ще е така до победата", викаха недоволните. По мегафона една от участничките в протеста се обърна към присъстващите: "Имаме предложение да се изгради нов парк, който обхваща незастроените територии от Калиакра до Ропотамо", съобщи "Фокус".
На един от плакатите бе изписано ГЕРБ като "Горско Епохално Разграбване на България".

"Един гербер на власт, един хотел в повече" пишеше на плаката на 17-годишният Стефан. "Долу лапите, спасете Иракли", недоволства пък Георги. Младият мъж бе категоричен, че Иракли е защитена територия и никой няма право да строи там. Той  дошъл на протеста, защото иска да почива някъде, а не може да почива в Несебър и Слънчев бряг, защото "не ми се гледат пияните туристи". Искам природа, китари, да слушам огъня, който гори, да слушам природата, добави Георги.

Във Фейсбук имаше над 4000 души, потвърдили присъствие.
Около 30 варненци пък излязоха на протест в защита на "Иракли". По предварителни данни се очакваше на събитието да участват над 200 души.

През 2012 г. "Емона 2000" ЕООД закупува на публичен търг от Община Несебър поземлен имот с трайно предназначение "дере", обясни в изявление междувременно инж. Добрин Иванов, управител на фирмата инвеститор на вилното селище. "Промяна на трайното предназначение на имота е невъзможна. Имотът се намира на над 300 м от плажа и не касае изграждането на ваканционният комплекс и е извън границите на същия. По българското законодателство в района има обявени три защитени територии. Двете са около нос Емине - далеч на юг, а най-близката е "Смриките" - на 1,7 км северно. В защитените територии не се допуска строителство", добавя той. Иванов казва, че всичко по строежа е законно.