Процедурата за селището в Кладери е започнала още през 2009 г., съобразно Закона за околната среда и биологичното разнообразие, обясни на пресконференция Караджова по повод протестите срещу вилното селище, което се строи на плажната ивица в Иракли, цитирана от "Фокус".

Според гражданската инициатива "Да спасим Иракли" проблемът със строежа е, че според Закона за устройство на черноморското крайбрежие това би трябвало да е изключителна държавна собственост, като строителството на плажа и дюните е забранено.

Разрешенията за строеж са издадени на името на „Емона 2000“ ЕООД, Добрин Иванов и „ДАРС ИНВЕСТ” ЕООД.
Става дума за три имота с обща площ 26 091 кв. м, които да приютяват максимален брой от 180 почиващи. Единият от имотите предвижда изграждането на 8 еднофамилни къщи, резиденция от 8 стаи и 6 апартамента с подземен гараж, басейн, ресторант, спа център и механа, както и плажен бар.
Другият одобрен имот включва построяването на 12 еднофамилни къщи, плажен бар и басейн.
На територията на третия имот пък се предвижда изграждането на 11 еднофамилни къщи, 3 магазина с 3 апартамента над тях, лоби бар с администрация, подземен паркинг за 13 автомобила и басейн, пише "Дневник".

"През октомври 2010 г. е направено обществено обсъждане, на което не е постъпило нито едно възражение. През 2011 г. директорът на инспекцията по околна среда издава решение, с което одобрява решението на инвеститора, което е публикувано на страницата на РИОСВ-Бургас още същия ден, но не е имало възражения", каза Караджова.
Към датата на процедиране на инвестиционното предложение в част от имотите е имало съществуващи постройки, които са бивш пионерски лагер и почивна станция.  Още през 60-те години с решение на ЦК на БКП са отредени 40 дка за строителство на почивни бази и пионерски лагери на тази същата територия, каза министърът.

До ден-днешен не е постъпвало възражение от нито една неправителствена организация или граждани нито в РИОСВ-Бургас, нито в Министерство на околната среда и водите, категорична бе Караджова.
Според нея фактът, че решението за строителство не е обжалвано и не е повдиган въпросът, означавало, че това е "изключително тенденциозно и преднамерено обвинение към службите на министерството".

По-късно стана ясно, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е разпоредила на Дирекцията на национален строителен контрол (ДНСК) да извърши проверка на строителни работи в Иракли, за които има издадени разрешения за строеж.

Собственикът на земята и инвеститор на новостроящото се вилно селище в Иракли Добрин Иванов заяви междувременно, че няма намерение да бетонира плажната ивица, а напротив - обектът ще бъде екоселище от затворен тип, предаде БТА. Иванов е собственик на фирмата възложител "Емона ЕООД". Купил е имота от няколко частни собственици на земи край село Емона и Иракли с основна идея "да създаде красиво място, запазващо биоразнообразието".

Той каза, че не се тревожи от проверки, нямал от какво да се крие. На мястото ще бъдат вдигнати къщи, бунгала, СПА център, складове и басейни, става ясно от информационната табела на обекта, чиито снимки са публикувани във Facebook. Строителството е започнало на 2 ноември 2012 г.

От "Да спасим Иракли" обаче заявиха, че не са видели разрешителните на инвеститора и настояват за щателна проверка от екоминистерството и ДНСК.

Забранила съм строителството в село Емине и в Обзор за над 1000 имота, заяви още Караджова. През 1997-1998 г. е приет Териториален устройствен план на тези населени места, в който много малко имоти са обявени за застрояване, посочи тя, цитирана от БТА. Община Несебър представи нов Общ устройствен план, в който е предвидено огромно застрояване и затова МОСВ го е върнало на общината. Министерството е върнало проектите и на други общини, където също е предвидено огромно строителство. Сред тях са общините Балчик, Бяла, Царево и Шабла, добави Караджова.

По думите й има пълна забрана за строеж в района на "Камчийски пясъци". "През 2009 г. тази територия вече беше урбанизирана. Това е десеткилометрова ивица между устието река Камчия и село Шкорпиловци. В рамките на няколко месеца там ще има заповед за защитена зона "Камчийски пясъци", която ще бъде аргументирана с резултати от проучвания на учени от БАН и неправителствени органзиации. Тя ще обхваща и площи навътре в сушата", добави Караджова, цитирана от "Фокус".
През миналата година са обявени 21 защитени територии и още защитени зони.