На 15 април Софийският градски съд оправда напълно бившия главен секретар на Министерския съвет по делото за бюлетините в Костинброд. Той беше обвинен за престъпление по служба, защото според държавното обвинение не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС върху отпечатването на бюлетините за изборите през 2013 г., което е довело до надпечатване на около 350 000 бюлетини.

Вижте снимки >>

По този начин е била набавена облага за печатницата "Мултипринт" и собственика Йордан Бончев (ГЕРБ), който си спестил разходи по организацията, а в обществеността възникнала нагласа за недоверие към изборния процес, мотивира се прокуратурата, която по-рано искаше присъда от две години условно за Желязков.

Дори след обявяването на присъдата прокурорките Теодора Златева и Нина Кирилова заявиха, че ще протестират присъдата. Не е ясно какво е променило решението им.

По време на делото свидетели от печатницата заявиха, че показаните по всички медии на зрелищна пресконференция на прокуратурата бюлетини, са били негодни и разхвърляни в две стаички в печатницата.

Оказа се, че и сред намерените бюлетини няма такива, които да са предназначени за конкретна партия.

За случая в Костинброд сигнал подаде депутатката от БСП Мая Манолова - само два дни преди изборите от 12 май 2013 г. Самият скандал гръмна в деня на размисъл за предсрочните избори, когато прокурори и служители на ДАНС и МВР нахлуха в печатницата, докато тогавашният журналист Николай Бареков предаваше на живо по TV7, очевидно уведомен за акцията. Това предизвика съмнения за манипулиране на резултатите от страна на ГЕРБ и намали вота за тях.

Скандалът с бюлетините по дати >>

Прокуратурата: 350-те хиляди бюлетини не са брак >>

Служителка от печатницата: Намерените бюлетини са отпадък >>

За писмото на "достойните" прокурори и отговорът на прокуратурата >>