Намерените вчера палети с бюлетини са били опаковани в найлони и готови за изнасяне, заявиха от прокуратурата за bTV.

В печатницата са намерени и 4 палети технологичен брак, които са в съвсем друго състояние – смачкани, скъсани и с размазано мастило.

От фирмата "Мултипринт" обаче са категорични, че няма опаковани за спедиция палети, а те са "отпадък, съхраняван на купчини".
И още, че „всичко е в безпорядък" и "пълна глупост е, че (палетите с бюлетините) са готови да бъдат разпратени". Според компанията даже нямало начин да се преброи, че са точно 350 000.

Записите от видеокамерите в печатницата са иззети и предстои разпит на всички работещи там.

Образуваното досъдебно производство е за престъпление по служба, но името на отговорното лице няма да бъде споменато до приключване на детайлния оглед, който ще започне утре. Експертизата на бюлетините е поверена на печатницата на Българската народна банка (БНБ).

Според българското законодателство, ако клаузите на договора за отпечатването на бюлетините не са спазени, отговорност носи министър-председателят. Тази отговорност не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването на бюлетините, допълниха още от прокуратурата.

Главният прокурор Сотир Цацаров повтори, че данни за разследването ще бъдат предоставени през следващата седмица, но не се ангажира в кой ден, предаде "Дневник". И.д. градският прокурор на София Роман Василев, който е наредил проверката в печатницата, също не коментира.
Вчера главният прокурор беше отказал коментар пред БНТ заради деня за размисъл.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев каза, че прокуратурата е подала малко информация за откритите вчера бюлетини извън държавната поръчка в печатницата в Костинброд. Според държавния глава, случаят не дава основания за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност.

Дали има, или няма сценарии за дестабилизация на страната и за отслабване на демократичните институции, те нямат никакъв шанс, ако народът излезе и гласува, заяви президентът. Той увери, че няма да допусне някой друг да решава вместо българския народ.

Премиерът Марин Райков пък запита ЦИК дали е спазено предизборното мълчание в събота, тъй като според него има нарушение на закона. Райков определи политическите реакции в събота относно случая в Костинброд като истерични.

„Нашите действия бяха насочени към това да не допуснем повод за сценарий за злоупотреба с тези бюлетини. На всички трябва да е ясно, че тези бюлетини не могат да послужат за подобна злоупотреба”, обясни премиерът Марин Райков.
 
Той отбеляза, че въпросните бюлетини нямат необходимите два печата, което ги прави невалидни и те не могат да участват в манипулации на изборния вот.

Разследването продължава и заради изборите на 12 май прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица.

Междувременно от централана на БСП обявиха,  че информацията, която е постъпила при тях е, че са отпечатани общо 700 000 бюлетини с цел подмяна на вота, като първата партида от 350 000 са отпечатани около 1 и 2 май и много отдавна са достигнали структурите в страната.