Противоракетните системи, разположени от Съединените щати в Румъния и Полша, представляват нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков според прессъобщение в сайта на руското външно министерство, цитирано от Медиафакс и БТА.

През последните дни Русия осъди категорично решението на САЩ да продадат на Япония антибалистични системи тип Иджис. Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова противоракетните елементи в Япония са част от плана на САЩ да създадат "глобална антибалистична система".

Москва твърди, че противоракетните инсталации на САЩ имат двойно предназначение - отбранително и нападателно.

Япония от своя страна казва, че антибалистичните системи, получени от САЩ, ще бъдат под японско командване и са предназначени да противодействат на заплахата от страна на Северна Корея.

"От техническа и функционална гледна точка антибалистичните системи, разположени в Япония, са идентични с американските, които могат да изстрелват както ракети-прехващачи, така и крилати ракети с малък и среден обсег на действие", посочи Рябков.

"САЩ разпоредиха монтирането на подобни системи и в американските военни бази в Румъния и Полша, в близост до западните граници на Русия, в нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г., който забранява подобни наземни системи", подчерта руският представител.

"Фактът, че подобни сложни системи се появяват сега и в близост до източните граници на Русия, създава нова ситуация, която ние не можем да игнорираме в нашето военно планиране", отбелязва още заместник-министърът.