Президентът на Полша направи това изявление в интервю по частна телевизия снощи, часове след като Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Полша, като предложи на Съвета на ЕС и на Европейския парламент страната да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на общностните решения.

ЕК предложи Полша да остане без глас в ЕС >>

Дуда каза, че не разбира решението на комисията да задейства процедура по член 7 от договора за ЕС и добави, че то е чисто политическо, предадоха световните агенции и БТА. Според Дуда в това решение има много "лицемерие".

Доналд Туск: Да спасим репутацията на Полша >>

Президентът изтъкна, че полското правителство било "вдъхновено" да ревизира законите за избор на съдии и други аспекти на правосъдната система, разглеждайки правните системи в много страни от ЕС и в САЩ. Дуда настоя, че промените във Върховния съд и във Висшия съдебен съвет, предвидени в законите, които президентът подписа вчера, съответстват на конституцията и укрепват демокрацията в Полша.

С очевидно вълнение в гласа си, Дуда каза: "Много представители на европейските институции просто казват неверни неща за Полша. Те лъжат".